Economia

Nova protesta de ramaders del Pallars per cobrar ajuts

El govern no dóna terminis ni calendaris per un ajut pendent d'uns 6.000 euros de mitjana per afectat

Anuncien més manifestacions després que uns cent pagesos tallessin la C-13 dues hores

Un centenar de ramaders del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà es van manifestar ahir davant de la delegació del govern de l'Alt Pirineu i Aran, a Tremp, per reclamar el cobrament dels ajuts de la Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM). Els manifestants van tallat la C-13 davant de la delegació durant dues hores.

És la segona protesta d'aquest estiu, però el que va començar amb una manifestació sorollosa, a causa de les esquelles que feien sonar els ramaders, va acabar amb silenci i cares llargues després de la trobada amb el delegat Albert Alins, ja que hi ha “voluntat tota i compromís cap” per part del govern.

Els ramaders insisteixen a dir que ells han complert amb els compromisos que van adoptar quan es van convocar els ajuts i que l'administració ha de complir amb la seva part i pagar. També li han fet entrega d'un dossier d'imatges amb danys a animals causats per la fauna salvatge. En aquest sentit, el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ja ha anunciat que tenen molt avançat un estudi per col·laborar econòmicament en part del cost d'una assegurança per cobrir els danys produïts per atacs de la fauna salvatge. Tot i això, encara no hi ha terminis ni pressupost.

Els ramaders han estat clars i han exigit els pagaments per abans de les eleccions i han anunciat noves protestes.

El president dels ramaders del Pallars, Xavier Rivera, va explicar que l'administració deu a cada ramader una mitjana de 6.000 euros, i això suposa un deute de 6 milions d'euros a tot Catalunya. A més, temen que l'impagament de l'ajut marqui un precedent, a part de mostrar-se desil·lusionats en relació amb les subvencions previstes al nou pla de desenvolupament rural.

LES FRASES

Si cal fer sentir la veu dels ramaders del Pirineu a Barcelona, Madrid o Brussel·les, hi anirem
Pere Roqué
President d'Asaja a Lleida
Tothom ha d'entendre que les nostres explotacions sense els ajuts no són viables
Xavier Rivera
Pres. dels Ramaders del Pallars

Els óssos d'Arties, cap a Bèlgica

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha aconseguit, després de tres anys de negociació, el permís per traslladar els dos óssos que viuen en captivitat en un pàrquing a Arties (Val d'Aran). Els ecologistes havien recollit prop de 98.000 signatures per aconseguir-ho, ja que consideren que els animals, batejats com a ‘Mimo' i ‘Aran' pateixen, física i psicològicament, tancats com en estan en unes gàbies i exposats al públic. El trasllat, previst per l'octubre, es farà primer en un centre de rescat de Bèlgica, i un cop recuperats aniran a un espai de fauna salvatge amb garanties de benestar animal. “Per arribar a aquest resultat hem necessitat tres anys”, va dir Laura Riera, assessora en fauna salvatge de la FAADA. L'entitat creu que ‘Mimo' i ‘Aran' viuen en unes instal·lacions que no compleixen amb la llei de zoos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia