Empreses

Plasgom passa a mans del fons d'inversió OpenGate Capital

El nou propietari també ho és de Benvic, igualment fabricant de compostos de PVC de Montornès. futur. Plasgom no preveu ajustos de plantilla sinó oportunitats per les sinergies

Funcionem com una pime que cerca la cooperació per innovar

El grup empresarial Kem One Innovative Vinyls, del qual forma part la catalana Plasgom, ha estat adquirit pel fons d'inversió OpenGate Capital, dels Estats Units, a l'hòlding industrial Klesch, que el controlava des del juliol del 2012. Aquest canvi de propietat, el tercer en tres anys, no hauria d'alterar significativament el dia a dia de Plasgom, que es dedica a la producció de compostos plàstics de PVC, segons pensa el seu director general, José Ramón Fernández: “Les exigències de rendibilitats mensuals i objectius anuals que ens demanen és com ja funcionem ara i encaixa amb la nostra estratègia a mitjà i llarg termini”, diu. D'aquesta manera l'empresa de Santa Perpètua de Mogoda mantindrà la seva independència comercial, d'innovació i productiva al si de Kem One com fins al moment present.

Ara bé, el fet que OpenGate Capital tingui en la seva cartera el grup Benvic -que va comprar a Solvay el 2014- amb planta a Montornès del Vallès i que desenvolupa la mateixa activitat industrial que Plasgom, podria generar oportunitats per la via de les sinergies.

Això no obstant, Fernández descarta que s'hagi parlat de reestructuració de plantilles, que estan molt ajustades; cal pensar que Plasgom preveu facturar enguany uns 28 milions d'euros, assolir un ebitda de 2,2 milions i té 27 treballadors: “Les vendes per empleat superen el milió d'euros”, apunta.

De fet, la possibilitat d'establir vincles amb una altra empresa esperona José Ramón Fernández, ja que encaixa plenament amb l'estratègia que Plasgom ha desenvolupat al llarg dels darrers cinc anys. L'empresa de Santa Perpètua ha incrementat la seva capacitat d'innovació a partir d'un model de col·laboració amb proveïdors, clients i centres tecnològics. “Funcionem com una pime que no té una gran estructura per fer R+D per nosaltres sols”, diu Fernández. D'aquesta manera s'han aliat amb organitzacions de totes les dimensions, de tot el món i de sectors no sempre vinculats amb els plàstics per desenvolupar projectes que, en alguns casos, han incrementat la cartera de productes avançats de l'empresa. Així, per exemple, han desenvolupat materials per fabricar cables capaços de mantenir la flexibilitat en condicions de temperatura molt baixes (de fins a -50º) i plàstics que emeten fins quatre vegades menys substàncies volàtils que els que hi ha al mercat.

Plasgom disposa de cinc línies productives de les quals quatre estan dedicades a fer el PVC més convencional però adaptat a les característiques que demana el client, i la cinquena (de tecnologia continuous blending), a la producció dels materials innovadors. El 2013 van invertir 500.000 euros en una sisena línia destinada als nous desenvolupaments, que ha esdevingut una de les palanques de la innovació a la firma i que és el principal banc de proves del departament de R+D, que avui disposa de cinc persones.

Els materials innovadors encara tenen un pes reduït en el total de la facturació, però el marge que deixen és set vegades el del producte convencional i esdevé un dels motors del creixement. L'altre són les exportacions, que enguany assoliran el 50% del total. Plasgom ven a Europa, Amèrica Llatina i Àsia: “La nostra estratègia internacional novament està guiada per on són els clients amb els qui volem treballar i cooperar”, diu el director general.

La internacionalització de la firma ha estat ràpida. Cal pensar que el 2010 el 90% de les vendes estaven concentrades en Espanya i un 80% en el mercat del cable per a la construcció. La crisi els va obligar a fer un cop de timó. Gràcies a l'esforç per diversificar ara el 40% de la facturació és en mercats que no són dins el mercat del cable tradicional.

Els orígens.

Plasgom va néixer l'any 1989 com una planta de PVC per al mercat domèstic a iniciativa de dos emprenedors catalans. Va aconseguir una alta rendibilitat però també una elevada dependència dels seus proveïdors. Per superar aquest inconvenient, els dos socis van vendre l'empresa a un grup francès i després de diverses vicissituds va caure sota el paraigua del grup Total, que l'any 2002 va segregar la seva divisió química, amb el nom d'Arkema, i amb ella, Plasgom. Deu anys després, Arkema ven al grup nord-americà Klesch l'empresa catalana i altres firmes que estaven organitzades en l'àrea de vinil. Aquest és l'origen del grup Kem One Innovative Vinyls, que té també empreses a França, Alemanya, Itàlia, Japó, Xina, Vietnam i Mèxic. Cada firma s'ha especialitzat en un mercat d'activitat i mantenen la seva autonomia però, per exemple, cobreixen les seves necessitats financeres internament.

En total sumen 230 treballadors i facturen uns 330 milions d'euros.

Facturació 2015

28 M€

Treballadors

27

Any de fundació

1989

Kem One són vuit companyies de compostos plàstics i cinc més que desenvolupen activitats en l'àmbit de la producció de perfils de finestra de PVC i tubs del mateix material. Les empreses estan a Europa (Espanya, Alemanya, França i Itàlia), l'Àsia (Vietnam, Xina i Japó) i Amèrica (Mèxic).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Plasgom passa a mans del fons d'inversió OpenGate Capital

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona