Èxit “rotund i absolut” del Fòrum
visitants ·
L'organització calcula que enguany 24.000 persones hauran visitat el fòrum gastronòmic
D'aquí a dos anys hi haurà la propera edició de l'esdeveniment, que consolida la gastronomia a les comarques gironines
El Fòrum Gastronòmic de Girona d'enguany ha estat un “èxit rotund i absolut”. Així ho va afirmar ahir al migdia –quan encara faltaven set hores per al tancament de les portes– l'organitzador de l'esdeveniment, Pep Palau. Amb una xifra de visitants similar a la de fa dos anys –24.000 persones, la majoria professionals del sector de la gastronomia– el fòrum “s'ha reforçat i consolidat” com al “pal de paller de la cuina a Catalunya” i com un esdeveniment “líder i referent”, segons Palau. A més, va avançar que “el volum de negoci” havia estat elevat i que, tot i que aquest no es pot quantificar, les empreses expositores ja els havien fet arribar que els professionals anaven a la fira a fer comandes i a comprar. “El volum de negoci és gran, indiscutiblement. Per tant, la fira té encara una vida llarga.” Pep Palau també va destacar l'èxit de la novetat d'enguany, l'Espai Arròs, que s'ha convertit en “el colofó” i que ha permès oferir un servei de restauració d'alta qualitat.
També l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va destacar “la posada en escena” del fòrum: “Ja vaig dir que em semblava que aquesta és la millor fira que hi ha a Girona.” I ho va argumentar per l'alt nivell dels expositors: “Hi ha tothom qui hi ha de ser.” I va destacar, també, “l'oferta activitats paral·leles i d'excel·lència”. De fet, segons l'organització, hi ha hagut una participació del 100% en totes les activitats previstes, que, en alguns moments, tenien lloc en vuit escenaris simultanis. Tant l'alcalde de Girona, com el president de la Diputació, Pere Vila, també present en l'acte de valoració del fòrum, van destacar la pertinença d'aquest a les comarques gironines. “Girona s'ha convertit més que mai en aquest espai d'intercanvi de lideratge de les comarques gironines en la gastronomia”, va afirmar l'alcalde gironí. Però, a més, Vila va destacar “el retorn més que consolidat” que dóna el fòrum a les administracions que hi inverteixen. Palau, que juntament amb Von Arend i Incatis són els organitzadors del fòrum, també va avançar que el 2017 hi haurà nova sessió del fòrum a Girona.
El Fòrum Gastronòmic es va cloure ahir al vespre amb la conferència d'Ángel León (Aponiente, el Puerto de Santa María) i, poc abans, amb l'entrega dels premis Mercader, que enguany han estat per Jean Louis Neichel –categoria cuina–; Juan Mediavilla –categoria sala–; Georgina Regàs –categoria productor–; Raul Bubet –categoria vi–, i Vicent Marquès –categoria difusió.
Prèviament, la tercera jornada del Fòrum Gastronòmic va reunir ahir ponències magistrals i demostracions de cuina plenes fins a dalt de públic. Va ser el cas, per exemple, de la sessió del top xef Javi Estévez amb l'equip de xefs d'Unilever i, més tard, del cuiner Paco Pérez (Miramar, Llançà). En un format més reduït, als tallers, van destacar les sessions oferides pels xefs Nandu Jubany, Víctor Trochi i Oriol Sala. I dins el fòrum del vi, cal assenyalar “l'espectacle per als amants de la música i el vi” fet per Josep Roca, Sis vins sentits 2015.
Els flequers reclamen pa amb noms i cognoms als restaurants
I.BOSCHFlequers Artesans de les Comarques Gironines reclama que els restaurants de la demarcació incloguin pa elaborat per flequers artesans. Per això, el gremi, format per una vuitantena de fleques, ha iniciat un concurs perquè els restaurants que acceptin servir el pa artesà l'identifiquin amb una targeta amb el nom de la fleca que l'ha elaborat. “Si al client li agrada el pa, podrà entrar al QR, valorar-lo i omplir un formulari amb el qual entrarà en un sorteig per un vol amb globus per sobre els camps de blat de l 'Empordà”, explica l'associació. I amb les valoracions que farà el client, l'associació podrà saber quins flequers son els mes valorats. Segons el gremi, amb aquest premi es vol implicar el territori.
Els Flequers Artesans de les Comarques Gironines també han participat en el Fòrum Gastronòmic d'enguany. A més, dilluns el periodista especialitzat en el món gastronòmic Salvador Garcia-Arbós va fer una xerrada durant la qual va parlar de les qualitats del pa artesà i va fer una explicació acurada de tots els aspectes a tenir en compte a l'hora de valorar una peça de pa. Robert Figueres, president del gremi, va explicar els esforços que estan fent per tal que la restauració ofereixi pa artesà fet amb És Farina de Girona.
Carta ‘dolça' dels carnissers
I.BEl Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines va ser al Fòrum “a provocar una mica” i a reclamar també als cuiners i restauradors que “s'atreveixin a elaborar plats amb botifarra dolça” perquè és un producte gironí “molt “estimat i valorat”. És per això que han proposat una carta amb 26 plats –aperitius, entrants, primers i segons plats, postres i petits fours– elaborats amb botifarra dolça, “un producte gironí i de l'Empordà que no està industrialitzat” i en què els carnissers “hi tenim molt camp per córrer”. El gremi de carnissers gironí està format per 280 carnissers de la demarcació.