Economia

Èxit “rotund i absolut” del Fòrum

visitants ·

L'organització calcula que enguany 24.000 persones hauran visitat el fòrum gastronòmic

D'aquí a dos anys hi haurà la propera edició de l'esdeveniment, que consolida la gastronomia a les comarques gironines

El volum de negoci és gran. La fira té encara una vida llarga

El Fòrum Gas­tronòmic de Girona d'enguany ha estat un “èxit rotund i abso­lut”. Així ho va afir­mar ahir al mig­dia –quan encara fal­ta­ven set hores per al tan­ca­ment de les por­tes– l'orga­nit­za­dor de l'esde­ve­ni­ment, Pep Palau. Amb una xifra de visi­tants simi­lar a la de fa dos anys –24.000 per­so­nes, la majo­ria pro­fes­si­o­nals del sec­tor de la gas­tro­no­mia– el fòrum “s'ha reforçat i con­so­li­dat” com al “pal de paller de la cuina a Cata­lu­nya” i com un esde­ve­ni­ment “líder i refe­rent”, segons Palau. A més, va avançar que “el volum de negoci” havia estat ele­vat i que, tot i que aquest no es pot quan­ti­fi­car, les empre­ses expo­si­to­res ja els havien fet arri­bar que els pro­fes­si­o­nals ana­ven a la fira a fer coman­des i a com­prar. “El volum de negoci és gran, indis­cu­ti­ble­ment. Per tant, la fira té encara una vida llarga.” Pep Palau també va des­ta­car l'èxit de la nove­tat d'enguany, l'Espai Arròs, que s'ha con­ver­tit en “el colofó” i que ha permès ofe­rir un ser­vei de res­tau­ració d'alta qua­li­tat.

També l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, va des­ta­car “la posada en escena” del fòrum: “Ja vaig dir que em sem­blava que aquesta és la millor fira que hi ha a Girona.” I ho va argu­men­tar per l'alt nivell dels expo­si­tors: “Hi ha tot­hom qui hi ha de ser.” I va des­ta­car, també, “l'oferta acti­vi­tats paral·leles i d'excel·lència”. De fet, segons l'orga­nit­zació, hi ha hagut una par­ti­ci­pació del 100% en totes les acti­vi­tats pre­vis­tes, que, en alguns moments, tenien lloc en vuit esce­na­ris simul­ta­nis. Tant l'alcalde de Girona, com el pre­si­dent de la Dipu­tació, Pere Vila, també pre­sent en l'acte de valo­ració del fòrum, van des­ta­car la per­ti­nença d'aquest a les comar­ques giro­ni­nes. “Girona s'ha con­ver­tit més que mai en aquest espai d'inter­canvi de lide­ratge de les comar­ques giro­ni­nes en la gas­tro­no­mia”, va afir­mar l'alcalde gironí. Però, a més, Vila va des­ta­car “el retorn més que con­so­li­dat” que dóna el fòrum a les admi­nis­tra­ci­ons que hi inver­tei­xen. Palau, que jun­ta­ment amb Von Arend i Inca­tis són els orga­nit­za­dors del fòrum, també va avançar que el 2017 hi haurà nova sessió del fòrum a Girona.

El Fòrum Gas­tronòmic es va cloure ahir al ves­pre amb la con­ferència d'Ángel León (Apo­ni­ente, el Puerto de Santa María) i, poc abans, amb l'entrega dels pre­mis Mer­ca­der, que enguany han estat per Jean Louis Neic­hel –cate­go­ria cuina–; Juan Medi­a­vi­lla –cate­go­ria sala–; Geor­gina Regàs –cate­go­ria pro­duc­tor–; Raul Bubet –cate­go­ria vi–, i Vicent Marquès –cate­go­ria difusió.

Prèvia­ment, la ter­cera jor­nada del Fòrum Gas­tronòmic va reu­nir ahir ponències magis­trals i demos­tra­ci­ons de cuina ple­nes fins a dalt de públic. Va ser el cas, per exem­ple, de la sessió del top xef Javi Estévez amb l'equip de xefs d'Uni­le­ver i, més tard, del cui­ner Paco Pérez (Mira­mar, Llançà). En un for­mat més reduït, als tallers, van des­ta­car les ses­si­ons ofe­ri­des pels xefs Nandu Jubany, Víctor Trochi i Oriol Sala. I dins el fòrum del vi, cal asse­nya­lar “l'espec­ta­cle per als amants de la música i el vi” fet per Josep Roca, Sis vins sen­tits 2015.

Els flequers reclamen pa amb noms i cognoms als restaurants

I.BOSCH

Flequers Artesans de les Comarques Gironines reclama que els restaurants de la demarcació incloguin pa elaborat per flequers artesans. Per això, el gremi, format per una vuitantena de fleques, ha iniciat un concurs perquè els restaurants que acceptin servir el pa artesà l'identifiquin amb una targeta amb el nom de la fleca que l'ha elaborat. “Si al client li agrada el pa, podrà entrar al QR, valorar-lo i omplir un formulari amb el qual entrarà en un sorteig per un vol amb globus per sobre els camps de blat de l 'Empordà”, explica l'associació. I amb les valoracions que farà el client, l'associació podrà saber quins flequers son els mes valorats. Segons el gremi, amb aquest premi es vol implicar el territori.

Els Flequers Artesans de les Comarques Gironines també han participat en el Fòrum Gastronòmic d'enguany. A més, dilluns el periodista especialitzat en el món gastronòmic Salvador Garcia-Arbós va fer una xerrada durant la qual va parlar de les qualitats del pa artesà i va fer una explicació acurada de tots els aspectes a tenir en compte a l'hora de valorar una peça de pa. Robert Figueres, president del gremi, va explicar els esforços que estan fent per tal que la restauració ofereixi pa artesà fet amb És Farina de Girona.

Carta ‘dolça' dels carnissers

I.B

El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines va ser al Fòrum “a provocar una mica” i a reclamar també als cuiners i restauradors que “s'atreveixin a elaborar plats amb botifarra dolça” perquè és un producte gironí “molt “estimat i valorat”. És per això que han proposat una carta amb 26 plats –aperitius, entrants, primers i segons plats, postres i petits fours– elaborats amb botifarra dolça, “un producte gironí i de l'Empordà que no està industrialitzat” i en què els carnissers “hi tenim molt camp per córrer”. El gremi de carnissers gironí està format per 280 carnissers de la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia