Economia

La catalana Spain Energy es quedarà l'antiga Indox

El jutge mercantil autoritza que la compri l'empresa de Jorge Tornini i Àngel Riodebas, avalada pels treballadors

Ha desestimat, per especulatives, les altres dues ofertes, de capital xinès i holandès

El titular del jutjat mercantil número 3 de Barcelona, José Maria Fernández Seijó, ha autoritzat a l'empresa catalana Spain Energy la compra de l'antiga Indox de Tàrrega, que estava en fase de liquidació des d'abans de l'estiu, descartant així les altres dues ofertes, de capital xinès i holandès, que s'hi havien presentat. Segons el jutge, una vegada autoritzada la venda, que suposarà una inversió de més de 3 milions d'euros, es podria reprendre “immediatament'' l'activitat amb uns 10 o 12 treballadors dels que s'havien quedat a l'atur.

Segons fonts de l'excomitè d'empresa, els dos inversors propietaris de Spain Energy són Jorge Tornini, que va reflotar Taurus, i Àngel Riodebas. Fundada a primers d'octubre d'enguany, segons el registre és dedicada a “fabricació, transformació, comercialització, adquisició, importació i exportació de béns d'equip per emmagatzemar i transportar productes líquids i gasos. A més de produir els accessoris i el manteniment i reparació d'equips”. És a dir, tornaria a fabricar cisternes, que és el negoci original de l'empresa fallida. El comitè sempre havia mantingut que l'empresa s'havia ensorrat perquè Ros Roca els va posar a fer plantes d'energia a Sud-amèrica, que a més de no ser el seu negoci requerien grans inversions.

“El jutge ha optat per l'única oferta que havíem defensat i complia tots els requisits de l'administrador concursal i es queda marques, instal·lacions i maquinària. Es demostra que les altres dues, la xinesa i l'holandesa, només volien especular, quedant-se només la maquinària”, va explicar ahir l'expresident del comitè d'empresa Carlos Asensio. En aquest sentit, recorda que quan es parlava de la venda de la unitat productiva de l'antiga Indox ja es van poder analitzar les ofertes de capital qatarià, holandès i xinès, però que tenien un caràcter de tipus “especulatiu''. Aleshores va quedar fora l'oferta de capital català, que “era l'única amb cara i ulls'' i a qui ara s'ha autoritzat la compra.

El projecte aprovat pel jutge està fet sobre el pla de viabilitat elaborat per la plantilla. El centenar de treballadors acomiadats el 9 de juliol estan a l'atur, tot i que alguns han trobat algunes feines, però esperen ser contractats en els mesos vinents. “L'expectativa de l'empresa és créixer, perquè Indox existia abans de la família Ros Roca”, va dir Asensio.

Un any de coll

L'operació té un cost aproximat superior als 3 milions d'euros, que corresponen a 2 milions per la subrogació hipotecària de les instal·lacions i 1 milió que es destina a la compra de material per tornar a posar en marxa la firma. Asensio ha assenyalat que ara caldrà tornar a crear una xarxa de comercials i enginyeria per recuperar certificacions i qualificacions. Serà llavors i en funció de les vendes quan caldria tornar a començar a contractar producció, pels volts del mes de gener. Segons ell, en el termini d'un any, i si les coses van com han d'anar, l'empresa podria arribar a tenir un centenar de treballadors. En aquest sentit, ha indicat que de moment l'activitat es concentrarà a les naus d'Anglesola, que és, de fet, on es fabricaven les cisternes.

LES XIFRES

3
milions d'euros
és el cost per als compradors de l'operació. Dos milions en subrogació hipotecària i 1 milió en compra de material.
10
treballadors
es podran reincorporar de manera immediata, i si tot va bé la nova empresa podria arribar a cent empleats en un any.

Els deutes pujaven a 46 milions

Indox va ser adquirida el 1988 pel grup targarí Roca Roca, en subhasta en el marc d'un concurs de creditors. L'estiu del 2014 va començar a deure nòmines als treballadors, l'octubre següent va plantejar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a la totalitat de la plantilla i el mes de febrer passat va presentar concurs de creditors amb un deute de 46 milions en total, 21 dels quals corresponen al deute amb diversos bancs, i la resta a proveïdors, a la Seguretat Social i a la plantilla.

En el moment en què va començar la crisi a Indox hi havia 186 persones treballant-hi, distribuïdes entre les plantes de Tàrrega, Anglesola i Sant Just Desvern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona