Economia

La demarcació organitzarà 90 fires durant l'any vinent

S'hi celebraran un 19,8% dels certàmens programats a Catalunya

El Segrià serà la comarca que organitzarà més esdeveniments

Gairebé un 30% dels salons són de caràcter multisectorial

Catalunya serà, l'any vinent, l'escenari de 454 fires, de les quals 90 es faran a la demarcació de Lleida, segons dades del calendari firal elaborat per la Federació de Fires i el Departament d'Empresa i Ocupació. El Segrià, amb catorze certàmens, serà la comarca que més n'organitzarà seguida del Pallars Jussà i l'Urgell, amb onze.

La temporada firal arrencarà a final de gener, amb la celebració de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques (Garrigues) i la Fira del Vehicle i la Maquinària Agrícola d'Ocasió de Lleida, i s'acabarà al desembre, amb el Fira de Santa Llúcia de Navès, que se celebrarà l'11 de desembre. Entremig d'una data i l'altra hi haurà certàmens per a tots els gustos i públics. Cap a final de setembre arribarà una de les cites més tradicionals del calendari, la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, que es va celebrar per primer cop el 1946.

I el mateix mes de setembre a Mollerussa (Pla d'Urgell) hi haurà l'Expoclàssic, un altre esdeveniment que s'espera que pugui aplegar un nombrós públic a la ciutat.

Fires amb bon temps

Lleida és la penúltima demarcació amb menys certàmens programats per l'any vinent. En termes generals, el 2016 hi haurà 8 fires menys a tot Catalunya, un lleuger descens que s'explica sobretot perquè la majoria de fires internacionals i estatals de caràcter biennal se celebren en anys senars i no en parells. A la demarcació el decalatge tindrà una afectació important, ja que precisament per aquesta raó el saló Municipàlia no es farà fins al 2017.

De les 454 fires que hi haurà al país l'any vinent, 44 seran d'àmbit estatal i internacional, i 410 d'àmbit més local o comarcal. “En els darrers onze anys, el sector firal de Catalunya s'ha evidenciat com a molt resistent, ja que tot i en els períodes de més incidència de la crisi el nombre de fires celebrades arreu del territori sempre ha estat per sobre de les 410”, va assegurar fa uns dies Josep Maria Recasens, director general de Comerç, en la presentació del calendari firal del 2016. Com es pot veure en el gràfic, la immensa majoria de fires que tindran lloc a la demarcació se celebraran a la primavera i la tardor, una tendència que en general també s'observa a tot Catalunya; només en dos mesos, entre maig i octubre, es faran gairebé un 30% de les fires programades per tot l'any vinent. També a escala catalana, els certàmens multisectorials són els més habituals (29%), seguits per les fires dedicades a l'alimentació, vins i hoteleria (22%) i les d'artesania i ceràmica (16%).

LES XIFRES

19,8
per cent
de fires de totes les de la demarcació són les que tenen lloc en una sola comarca, el Segrià.
90
fires
són les que s'organitzaran l'any vinent a la demarcació, un 19,8% dels salons que es fan a Catalunya.
30
per cent
de certàmens són els que tenen lloc el maig i l'octubre, els dos mesos amb més fires a Catalunya.
7,5
és la nota
que reben les fires que es fan a Catalunya dels visitants i dels expositors.

Un 90% dels participants repeteixen les visites

Les fires de Catalunya reben una valoració global de 7,5 d'expositors i visitants, segons el darrer estudi de l'observatori de la qualitat de les fires de Catalunya, elaborat amb dades del 2014. Es tracta d'una nota semblant a l'obtinguda l'any anterior.

Altres dades rellevants de l'inform són que entre un 90 i un 93% de les persones que visiten les fires del país asseguren que hi tornaran l'any vinent, i que un 21% dels expositors afirmen que els resultats dels salons han superat les seves expectatives, una valoració molt superior a la registrada en l'estudi de l'any anterior (16%). En aquest sentit, el percentatge d'expositors que no aprecien millores en els certàmens s'ha reduït substancialment en el darrer any (del 52% al 30%).

Pel que fa a la valoració d'aspectes més concrets dels certàmens, l'aparcament i la neteja són, respectivament, els conceptes més ben i més mal valorats tant pel col·lectiu d'expositors com pels visitants. Amb relació als esdeveniments que s'organitzen en recintes firals, l'enllumenat és l'ítem amb menys puntuació, sobretot dels expositors, que són els que n'estan més descontents. Tampoc acaben d'estar del tot satisfets amb el bar restaurant i les sales de conferències, tot i que la nota mitjana no baixa del 7. Curiosament, pels visitants, aquests dos darrers serveis són dels que obtenen més bona puntuació a l'Observatori de la qualitat de les fires.

El conseller en funcions d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va aprofitar la presentació del calendari firal, la setmana passada a Vilanova i la Geltrú (Garraf), per destacar “la resistència del sector firal”. “Ara cal afrontar nous reptes, adaptant-se als nous canals de comunicació i de comercialització”, hi va afegir el conseller. En l'informe, es destaca precisament la “clara” correlació de variables entre promoció i publicitat i nombre de visitants. També es detecta una relació evident entre pressupost i nombre d'expositors de la fira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona