Economia

L'any de preus retallats

El 2016 es presenta amb descens de tarifes en determinats àmbits però també amb contenció salarial

Gas, aigua, llum i peatges concentren les baixades més destacades

Es manté el cost del transport i puja l'habitatge

L'anunci de rebaixa de tarifes en determinats serveis públics, semipúblics i privats sempre és benvingut, i més quan gran part de la població encara no ha pogut constatar a la pròpia butxaca la tant esmentada recuperació econòmica que s'ha proclamat durant l'any que tot just avui acaba. Però acostuma a passar que una cosa és l'aplicació d'aquests descensos en els preus i l'altra, i molt diferent, els rebuts que acabaran arribant a les llars i a quin percentatge de la població afavoriran. L'aigua baixarà un 0,7% a l'àrea metropolitana de Barcelona, la primera retallada de preu en tres anys. Però no serà igual, per exemple, a Tarragona, on la tarifa mitjana pujarà a partir de l'1 de gener un 0,97% , fins als 0,44 euros per metre cúbic. Rere d'aquests anuncis hi ha una realitat molt més dura: entre el 2008 i principis del 2012, el preu mitjà per metre cúbic d'aigua a Catalunya va incrementar prop d'un 44%, deixant de banda les taxes municipals.

Aquestes dades es poden traslladar a altres serveis, com ara la llum o la bombona de butà, que darrere els anuncis de retallades de tarifes s'hi camuflen increments globals aplicats en els últims anys. Els peatges de l'electricitat i del gas es revisaran a partir del gener a través de la reducció dels costos regulats de les dues activitats. Això permetrà, segons el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, baixar un 0,7% i un 3% els preus de la llum i del gas, respectivament. Segons l'ordre ministerial de peatges elèctrics, els consumidors d'electricitat dedicaran el 2016 un total de 2.871 milions d'euros al pagament del deute elèctric pendent d'amortització i dels seus interessos.

Aquesta reducció del preu és benvinguda. Tanmateix, s'ha de tenir en compte que, segons explica Facua, l'associació de consumidors amb més pes a l'Estat, “en només deu anys, el rebut de la llum ha pujat un 76% per a l'usuari mitjà, que ha pagat en els últims dotze mesos 400 euros més que el 2005”.

En el cas de l'ordre de peatges del sector gasista, es recull una congelació de la part regulada de la factura, els peatges d'accés, per segon any consecutiu. Així el rebut es reduirà en un 3% a partir d'aquest gener, sobretot per la baixada del preu del gas en els mercats internacionals de referència en els últims mesos. També el petroli Brent, el de referència a Europa, acaba l'any perdent més del 70% del seu valor de fa un any i mig. Tot i això, aquesta caiguda no s'ha reflectit en la mateixa proporció en el que paguen els consumidors per la benzina o el gasoil.

També sembla que de moment es mantindrà el preu de la bombona de butà, que va baixar el novembre passat fins als 12,68 euros, poques setmanes abans de les eleccions espanyoles, celebrades el 20 de desembre. Tanmateix, el seu cost s'ha situat en una mitjana de 16,32 euros en els darrers quatre anys. Des del 2004, en què la bombona de 12,5 quilograms de butà costava 8,45 euros, la tarifa ha anat variant en nombroses ocasions, arribant al màxim històric de 17,50 euros entre el maig del 2013 i el març del 2015.

El descens d'algunes tarifes ve acompanyat d'un increment de l'1% del salari mínim interprofessional –que passa a ser de 655,08 euros–, del 0,25% de les pensions i d'una contenció salarial que s'allargarà encara, segons els experts, un any més com a mínim. Per sort, l'economia de l'Estat va créixer un 3,4% en taxa interanual en el tercer trimestre del 2015, l'última dada coneguda.

L'habitatge, a l'alça

Correus ha actualitzat les seves tarifes a l'alça: el segell costarà 3 cèntims d'euro més i passarà a costar 0,45 euros. Pel que fa al preu de l'habitatge, la previsió és que l'obra nova creixi el 2016 a Catalunya al voltant del 6,4%, mentre que per a l'usat, el cost augmentarà per sobre del 2%. Durant aquest any, només Barcelona ha anotat un augment del preu de l'habitatge usat del 2,5% –fins a un 8,9% a Barcelona ciutat–, mentre que a Girona ha baixat un 2%; a Lleida un 9,8% i a Tarragona, un 4,6%.

La congelació de tarifes es concentra en els títols dels transports públics a les quatre demarcacions catalanes. A Barcelona, s'apliquen rebaixes entre el 2% i el 9% als títols T-Mes, T-Jove i T-Trimestres de les zones 2 a la 6, a més d'ampliar-se l'ús de la T-12 fins als 14 anys. També els taxis barcelonins han congelat tarifes (2,10 euros la baixada de bandera). El servei de rodalies i regional que depèn del govern també congela preus i es reajusten a la baixa els de les Terres de l'Ebre.

Pel que fa als peatges, es congelen el preus de les vies i túnels gestionats pel govern català –C-32, C-33 i C-16, Cadí i Vallvidrera– i s'aplicaran descomptes de fins al 70% a partir del 4 de gener en diversos trams de la C-16. A les vies AP-7 i AP-2, que depenen de l'Estat, els peatges es baixaran, per primer cop en sis anys, un 0,64%.

LA XIFRA

70
per cent
és la rebaixa màxima que aplicarà el govern català a partir del 4 de gener a diversos trams de la C-16.

Una Barcelona menys fiscalitzadora

L'Ajuntament de Barcelona va decidir, dimarts passat, congelar l'impost sobre béns immobles (IBI) als habitatges amb un valor cadastral de fins a 300.000 euros –que es tradueix en un valor de mercat per sota dels 600.000 euros–, una mesura que afectarà el 98% dels ciutadans. D'altra banda, les noves ordenances fiscals també preveuen subvencionar el 95% de la quota de l'IBI als comerços emblemàtics i impulsen el programa ‘Barcelona, zona zero d'impostos' –que els elimina per als nous autònoms– i una subvenció de suport al sector cultural que demostri revertir en la ciutat més del 75% dels seus beneficis. Les ordenances també amplien fins a sis anys el període actual de tres per a la bonificació de l'IBI als habitatges de protecció oficial, actualitzen el valor cadastral en les bonificacions per a les famílies nombroses i inclouen l'exempció de pagament de l'IBI als centres sanitaris de titularitat pública. També es preveuen deduccions en l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) en el cas que s'incrementin els treballadors fixos, i que les petites empreses que no el paguen tinguin excepcions de l'IBI si fan contractacions estables. Altres mesures són la deducció del 15% del cost de la grua als conductors que no hagin tingut multes en l'últim any i una rebaixa del 75% en el cost del servei com a taxa de desenganxament, quan el propietari arribi abans que la grua hagi iniciat la marxa per endur-se el vehicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia