anàlisi
El 2016, l'any d'El Niño
Diu la NASA que l'espectacular escalfament del fenomen conegut com El Niño és la causa d'aquest capgirament del clima mundial en què s'assoleixen rècords climàtics històrics i ens demostra empíricament allò que alguns n'han dit “efecte papallona”: en sistemes dinàmics, petites variacions en les condiciona inicials poden produir gran variacions. I el 2016, si és notícia el descontrol climàtic, també ho és l'econòmic, que en la mesura que s'ha globalitzat més, s'ha convertit en més dinàmic. La crisi borsària iniciada a la Xina s'ha escampat ràpidament a tot el món i ha provocat grans pèrdues. Aquest fenomen ens il·lustra perfectament la interdependència de l'economia mundial i la dificultat cada vegada més gran que tenim per mantenir una certa estabilitat. L'economia no sols és sensible als problemes econòmics mundials: també ho és als fenòmens polítics, climàtics i de conflictes violents. Tal com està avui el món i vistos els focus de conflictes oberts en moltíssimes parts del planeta i que tenen difícil solució a mitjà termini, el 2016 serà un bon any per habituar-nos a conviure amb grans incerteses i amb la possibilitat que s'incrementin més les migracions.
Globalment, a més de la Xina, preocupa molt la frenada del creixement als països emergents, bona part d'ells exportadors de matèries primeres. Al Brasil, a més de la inestabilitat política, la crisi econòmica fa estralls, i es pot entrar en un període llarg de crisi. Un fet que afecta tota la seva àrea d'influència. Tardarà temps a ser un dels països que aporti PIB positiu al global. La crisi econòmica o l'alentiment en el creixement de molts països de l'Amèrica Llatina té efectes en moltes de les grans empreses de l'Ibex i, per tant, notarem el seu reflex.
A la UE el 2016 també ve amb unes incerteses importants. El referèndum de Gran Bretanya aportarà inestabilitat i desconfiança a mesura que ens anem apropant a la data. La City ja ha emès més d'un informe explicant què suposaria un Brexit per a l'economia britànica; no oblidem que Londres és la principal plaça financera de la UE. I un altre focus de conflicte és l'espanyol. La configuració d'un govern es presenta molt difícil i encara més l'estabilitat. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja ha demanat un govern estable i un pressupost ajustat. Cal recordar que els analistes de la CE van dir que els pressupostos del 2016 que els va enviar el govern espanyol tenien aspectes poc reals i van reclamar més decisió en el control del dèficit. Per tant, el primer que haurà de fer el nou executiu serà refer-los amb una retallada d'uns 8.000 milions i enviar la rectificació a la Comissió.
A més de la petició de Juncker, aquesta setmana la Unió de Banques Suïsses emetia un informe de les distintes possibilitats de govern a Espanya, amb percentatges, i n'explicava l'impacte en l'economia. També advertia que, si no s'arriba ràpidament a un acord, els mercats financers i la prima de risc poden començar a moure's negativament, la qual cosa provocaria un impacte negatiu important a l'economia.
I centrant-nos a casa, portem tres menes d'inestabilitat política i de cansament social. El bloqueig de la CUP a investir el president Mas ha superat totes les previsions fins al punt que fins a aquest cap de setmana el més assenyat semblava anar a unes noves eleccions per tal d'estrebar el nus. Aquest deure imprevist heretat del 2015 s'haurà de concretar també el 2016.
Arribats aquí, i vistes les incerteses, només podem aconsellar als amants de les emocions fortes que aquest any comença molt bé per invertir en borsa, i per a la resta, els tranquils i conservadors, el millor consell és que s'ho mirin de lluny durant força temps.