Sis municipis i un consell s'endeuten per pagar uns 14 milions en factures pendents

Tarragona ha liquidat factures que s'arrossegaven des del 2005 i Cunit ha sufragat la meitat dels comptes

Ajuntaments amb tresoreria negativa i amb comptes pendents. És la situació en què es van trobar molts ens locals catalans en tancar l'exercici de l'any passat, alguns dels quals han decidit acollir-se a una mesura que els permet demanar els diners a les entitats bancàries i retornar-los en els pròxims sis anys, amb l'avantatge, a més, que durant els dos primers anys únicament han de pagar els interessos i no s'amortitza capital, que és el que s'anomena carència. Això els permet respirar una mica més tranquils en uns moments en què no tots els ingressos que preveien han entrat a les arques municipals. Dels 25 ajuntaments catalans i un ens comarcal que s'han endeutat acollint-se a la nova mesura, –per un total de més de 52 milions d'euros–, cinc són de la demarcació de Tarragona i també ho és el Consell Comarcal del Baix Ebre. Tarragona és, després de Lleida (13.000.000) i Blanes (6.500.000), el tercer municipi de Catalunya que ha sol·licitat un import més alt a les entitats financeres, de poc més de sis milions d'euros: «Hem pagat factures pendents des del 2005» explica Pau Pérez, regidor d'Hisenda, que assegura que amb aquest import pràcticament s'ha fet net en els comptes pendents a empreses proveïdores i als pagaments a d'altres administracions que no s'han pogut fer fins ara: factures a autònoms, a l'empresa d'autobusos, per exemple. És un dels ajuntaments que no tenien liquiditat per pagar les factures i es veien obligat a fer modificacions de crèdit: «Per a nosaltres a estat una mesura positiva perquè ens permet estar més tranquils», sobretot en una època de crisi com l'actual, explica Pérez.

Cunit és un altre dels municipis que han hagut de respondre a més factures amb els diners que ha sol·licitat ara, valorades en 4.500.000: «Pràcticament la meitat del que tenim pendent», explica el portaveu del PSC Xavier Lorenzo. Són comptes que no es van poder fer efectius durant el 2008 i que ara s'han pogut pagar després de sol·licitar préstecs en tres caixes: «Teníem previstos uns ingressos que no han arribat per la crisi –principalment derivats del desenvolupament del POUM aprovat el 2007– i, en canvi les inversions com la piscina coberta o l'ampliació de la biblioteca les hem fet igualment», explica Lozano. L'Ajuntament haurà de reformular ara el pla de sanejament que va fer per uns deu milions d'euros, per adaptar-lo a la nova situació.

En tot l'Estat han estat 438 entitats locals les que s'han acollit a la mesura, un 58% de les majors de 20.000 habitants que n'eren potencialment beneficiàries, segons les dades fetes públiques pel Ministeri d'Economia i Hisenda.

ELS PRÉSTECS

Tarragona
6.095.774
Cunit
4.500.000
L'Arboç
1.212.500
Montblanc
1.000.000
Ulldecona
911.071
Consell Comarcal del Baix Ebre
142.904
Els Muntells
103.245

Més diners per als municipis

xavier miró

El govern de la Generalitat s'ha compromès a continuar incrementant la quantitat de diners que destina als ajuntaments a través del Fons de Cooperació Local en el pressupost del 2010, una decisió que ha tranquil·litzat els alcaldes reunits ahir amb els consellers Antoni Castells Jordi Ausàs. La reunió, demanada per la Federació de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis, es va fer per la situació d'«emergència» de les finances locals. Com a solucions d'urgència, els representants municipals van aconseguir un compromís per dotar amb partides extraordinàries els fons que gestionen els municipis per a formació ocupacional i la Generalitat estudiarà una línia especial de crèdits perquè els ajuntament puguin afrontar inversions en condicions favorables.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida