Economia

El sector del peix blau demana ajuts immediats per la reducció de captures

La Generalitat es compromet a fer un estudi sobre les causes de la disminució de la mida de les espècies

Els pescadors alerten d'una situació insostenible

Crit d'alerta al sector de la pesca de peix blau a la costa tarragonina. La davallada de captures i la reducció de la mida d'espècies com la sardina i el seitó han dut els pescadors a una situació insostenible. Dimarts passat la direcció general de Pesca, en una reunió amb els representants de les confraries de pescadors, es va comprometre a posar en marxa mesures per resoldre la situació, però el sector reclama que es prenguin mesures a curt termini que incloguin ajuts econòmics per als pescadors.

En total, es calcula que unes dues-centes famílies es veuen afectades per la crisi de captures del peix blau, sector al qual es dediquen divuit embarcacions a la costa tarragonina (vuit a Tarragona, sis a l'Ametlla de Mar i quatre més a Cambrils). “Des que es va reprendre la pesca, ara fa un mes, els que més han capturat han tret 100 euros, i molts s'han quedat en sols 25”, explicava ahir el president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz, que va alertar que moltes d'aquestes famílies “no poden ni pagar la llum”.

Dels escassos beneficis també en va parlar el president de la confraria de pescadors de la Cala, a l'Ametlla de Mar, Miquel Brull. Segons el representant del sector a la zona de l'Ebre, “els pescadors estan obtenint uns beneficis d'entre 30 i 40 euros a la setmana, una xifra que resulta insostenible per viure”.

Investigar les causes

La reunió amb la direcció general de Pesca ha de servir per posar les bases d'un pla de millora de la competitivitat del sector, i que el govern vol tenir enllestit d'aquí a unes setmanes. Entre d'altres elements, es va plantejar l'elaboració d'un estudi a la costa tarragonina que analitzi les causes i possibles solucions a la crisi de captures, que es vincula en principi a una reducció del plàncton de què s'alimenten aquestes espècies. Dimarts, de fet, també es va presentar un estudi fet a França sobre una situació similar i que apunta a causes ambientals, fet que dificulta una resolució ràpida del problema.

“El problema és que d'ajuts a curt termini no vam tenir cap resposta, ja que el govern al·lega que no té recursos”, va detallar Ortiz, que va avançar que el sector pesquer pressionarà el govern i els diputats al Parlament de Catalunya per tal d'aconseguir suport econòmic immediat. L'ebrenc Miquel Brull també va insistir en la necessitat d'activar una injecció d'ingressos a curt termini perquè, segons va argumentar, “potser quan arriben els resultats de l'estudi ja siga tard i la pesca de peix blau haja plegat de la província”. En el cas de l'embarcació de Brull, els treballadors s'han de desplaçar cada nit a Tarragona perquè l'estoc de peix blau a la zona de l'Ametlla està exhaurit des de fa molt de temps.

Una altra actuació que es va posar sobre la taula és la creació d'una associació de productors de peix blau a Catalunya, que comercialitzi les captures en funció de les necessitats del mercat. “És una mesura a llarg termini i que serà difícil d'implementar de forma unificada a tot Catalunya”, va assenyalar Ortiz.

LA FRASE

El problema és que no hi ha cap solució immediata i les famílies no poden ni pagar la llum
Esteve Ortiz
President de la Confraria de Pescadors de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona