Economia

Vilassar de Dalt eixuga més d'un terç del deute municipal

L'Ajuntament formalitza una dació en pagament amb Bankia per despendre's de 10 dels 25 milions que arrossegava

L'entitat es queda els pisos, locals i trasters que el consistori tenia pendents de vendre a Can Manyer

L'Ajuntament de Vilassar de Dalt ha fet un pas determinant per reduir el deute municipal amb la formalització d'una dació en pagament amb l'entitat financera Bankia. Aquesta operació permet eixugar directament 10 milions d'euros del deute total de l'Ajuntament que assolia els 25 milions, que representa més d'un terç. Amb aquesta reducció, el consistori passa d'un índex d'endeutament pròxim al 260% a un percentatge de 141, proper al límit fixat per llei que és del 110%. L'objectiu del govern és situar-se significativament per sota d'aquest llindar en acabar l'actual mandat.

La situació d'aquest deute municipal prové, en bona part, de l'operació immobiliària que l'any 2008 va fer l'empresa municipal Viserma a la zona de Can Manyer i l'adquisició de sòl per a una futura promoció d'habitatges de protecció oficial al Ravalet. L'agudització de la crisi econòmica, però, va fer aturar les vendes i l'operació urbanística va fracassar, conduint l'empresa municipal i l'Ajuntament a una situació econòmica molt crítica.

Ara, però, amb l'operació amb Bankia el deute municipal s'ha rebaixat fins als 15 milions d'euros, i l'acord amb l'entitat financera fa que el consistori doni a Bankia els habitatges (13), locals comercials (4), trasters (25) i places d'aparcament (110) del sector de Can Manyer que no s'han venut. A canvi, conserva la Nau Vella, un espai catalogat com a bé patrimonial, i que en el futur albergarà el museu tèxtil del municipi. En contrapartida, l'Ajuntament ha compensat l'entitat amb dos solars, un a la urbanització Santa Maria i l'altre a la Galbanya. Aquests dos terrenys estan contemplats com a solars destinats a habitatge de protecció oficial i, per tant, Bankia estarà obligada a construir-hi únicament habitatge protegit (46 pisos). En el cas del solar de Santa Maria, a més a més, l'Ajuntament serà titular d'un equipament públic que també s'hi aixecarà.

El darrer punt de l'acord inclou les cases del Ravalet i el seu solar, també estipulades per ubicar-hi habitatge protegit.

L'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (Ara), també va voler destacar el fet que l'operació “aconsegueix el sanejament de l'empresa municipal Viserma per reorientar-la cap a la prestació de serveis públics”. “Ara hem de felicitar-nos perquè finalment aquest llarg procés ha arribat a bon port”, va sentenciar l'alcalde de Vilassar de Dalt.

LA XIFRA

25
milions
de deute tenia l'Ajuntament de Vilassar de Dalt abans de l'acord amb Bankia, i ara en tindrà 15 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia