Economia

El conflicte d'Esfosa s'agreuja i els treballadors faran vaga

El comitè d'empresa vol negociar que els treballadors facin festa els festius o que els cobrin a un preu més alt i no treballaran el 29 i el 30 de març

Espera que la direcció reprengui les negociacions sobre diverses demandes

El comitè d'empresa de l'escorxador Esfosa va anunciar ahir davant dels mitjans de comunicació que han convocat una vaga de dos dies –29 i 30 de març– per tal que la direcció de l'empresa escolti diverses peticions dels treballadors o com a mínim s'avingui a negociar. La principal reivindicació és poder gaudir de les festivitats que hi ha durant l'any, i en cas que l'escorxador vulgui continuar matant en aquestes dates que es pagui un preu que els surti a compte. “Ara mateix l'estem cobrant a 18 euros bruts, i la nostra proposta és de 25 bruts. L'empresa ha dit que això és una bestiesa”, remarca Montserrat Castanyé, presidenta del comitè d'empresa, que a Esfosa està en mans del sindicat Coordinadora Obrera Sindical.

Els representants dels treballadors accepten que s'ha fet una proposta a l'alça però lamenten que l'empresa no hagi mostrat cap voluntat de negociar un nou preu. El que tampoc no veu correcte el sindicat és el fet de compensar les hores extres donant dies lliures. “Els dies de festa no ens serveixen per pagar un lloguer o donar menjar a les nostres famílies. La plantilla té ganes de treballar però vol cobrar per la feina que fa”, remarca Castanyé, que també assenyala que dins la plantilla s'estan fent diferències entre els treballadors i això genera conflictes. “No pot ser que a un se li ofereixin dies festius i a l'altre se li donin diners. Es poden generar picabaralles entre companys i en un lloc on es treballa amb ganivets és jugar amb foc”, afirma.

Així doncs, si les dues parts no es tornen a asseure a la taula de negociacions i no s'arriba a un acord, uns 150 treballadors d'Esfosa estaran convocats a una vaga que es farà dimarts i dimecres vinent. Actualment Esfosa té uns 240 treballadors que es divideixen entre els que estan en plantilla –i sota una cobertura sindical– i els que treballen per a cooperatives o empreses de treball temporal. “De cooperatives només en tenen el nom. No tenen drets i fan amb ells el que volen”, sosté Castanyé, que comenta que intentaran defensar els seus drets fins al final, i que esperen que les protestes no desemboquin en acomiadaments entre la plantilla, sempre segons la versió del sindicat.

Més seguretat

Més enllà de la reivindicació dels dies festius, el comitè d'empresa també va explicar que observen deficiències en les mesures de seguretat. “En cas d'accident no sabem què hem de fer. No hi ha un pla concret i això és greu”, explica Maria Ruiz, secretària del comitè. En el document de convocatòria de la vaga també s'assenyala que cal crear de manera urgent i posar en pràctica un pla de prevenció d'accidents i de salut, pagar correctament el plus de nocturnitat i revisar i posar al dia les categories professionals dels treballadors. La direcció de l'empresa no va voler fer ahir declaracions a aquest diari i està previst que al llarg del dia d'avui expressi la seva opinió.

L'escorxador municipal de Seva tanca

El ple de Seva d'aquest mes de març va acordar tancar l'escorxador de la població, el darrer de titularitat municipal de la comarca d'Osona. La jubilació dels dos empleats, la poca activitat que s'hi feia i la gran despesa que s'havia de fer per posar-lo al dia segons la reglamentació actual han fet prendre aquesta decisió. L'escorxador va tancar per Sant Josep i ara es farà inventari de tot el material que hi ha, i el consistori vol mantenir viva la història d'un recinte que ja forma part del patrimoni històric de Seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona