Economia

Aposta per potenciar i protegir l'entorn rural de Montserrat

Els municipis de l'entorn de la muntanya s'agrupen per crear el parc rural i donar valor als recursos agrícoles, turístics, forestals i ramaders de la zona

L'objectiu és la creació de la marca Montserrat, de productes de qualitat

Demanaran ajuda a administracions superiors per tirar-ho endavant

Els municipis de l'entorn de la muntanya de Montserrat s'han agrupat per a la creació del parc rural de Montserat, que vol recuperar l'activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona. El projecte acaba de començar a caminar però l'objectiu final és posar en marxa la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la regió.

Representants d'onze ajuntaments del Bages, l'Anoia, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat s'han reunit a Collbató recentment amb l'objectiu de signar un manifest a favor de l'establiment d'una figura que gestioni el sòl no urbà i les potencialitats del territori de tots aquests municipis. En concret, a la reunió hi van ser els alcaldes (o regidors) de Castellolí, Sant Salvador de Guardiola, Marganell, el Bruc, Collbató, Olesa de Montserrat, Abrera, Esparreguera, Monistrol, Vacarisses i Castellbell i el Vilar. La majoria van adherir-s'hi, però Monistrol de Montserrat, per exemple, ha decidit no entrar-hi perquè no té prou sòl agrícola.

Ara, el consell promotor del parc rural iniciarà els primers treballs i sol·licitarà a la Diputació de Barcelona que assumeixi aquesta iniciativa per recuperar l'activitat rural, que els darrers anys s'ha anat reduint, malgrat les potencialitats del territori, segons han comunicat els ajuntaments. També demanaran ajut econòmic a la Generalitat i a Europa. L'objectiu és que aquesta feina es faci durant aquest any, tot i que els alcaldes no s'han marcat un calendari per tenir el parc rural en marxa. Un cop fet el primer pas, els municipis també hauran de decidir, per exemple, quin òrgan volen tenir (consorci, associació...) i quina aportació econòmica fa cada un en funció de les hectàrees de terreny rural que tingui cadascun, com també la població i les mesures concretes per potenciar la zona.

Els alcaldes consultats per aquest diari es mostren confiats que el projecte reactivarà l'activitat agrària que ha anat disminuint. L'alcalde del Bruc, Enric Canela, destaca que el futur ens “s'encarregarà de promocionar i aglutinar l'activitat ramadera i agrícola” i hi afegeix que calia “posar una mica d'odre i coherència” a la qüestió. El seu homòleg a Castellolí, Joan Serra, creu que cal “preservar el conreu , la vinya i l'olivera”. Mentre que des de Marganell, el regidor Ramon Soler, creu que “s'està fent el que tothom diu que farà i ningú ha fet fins ara”, que és ajudar la pagesia i la ramaderia. La iniciativa del parc rural de Montserrat ja es va tirar endavant fa uns anys, encapçalat per un nucli reduït dels ajuntaments que ara ho reimpulsen. Ara s'ha reactivat i ampliat tota la corona de la muntanya de Montserrat, cosa que implica una desena de municipis de l'entorn.

La marca Montserrat, com a “paraigües”

El regidor Ramon Soler de Marganell destaca, sobre la creació de la marca Montserrat, que servirà de “paraigües” perquè els productors venguin el seu producte i s'obrin nous negocis.

La reunió de Collbató assenta les bases

La trobada d'alcaldes que es va fer el 15 de març passat a Collbató ha servit, segons expliquen els representants locals, per assentar les bases d'aquest nou projecte que impulsen conjuntament.

Falta de suport al sector agrícola i ramader

El segon tinent d'alcalde de Marganell, Ramon Soler, i l'alcalde del Bruc, Enric Canela, coincideixen a destacar que cal un organisme que doni suport als agricultors, que ara no saben on adreçar-se.

Una eina de protecció contra la massificació

Per a l'alcalde de Castellolí, Joan Serra, el parc rural serà també una eina que servirà per protegir la zona d'una possible massificació futura, important, diu, per a l'entorn de Montserrat.

Monistrol hi dóna suport però no s'hi afegeix

L'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel, explica que ho considera una cosa positiva i una proposta interessant, però que el municipi no s'hi pot adherir perquè no té prou sòl agrícola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona