Economia

Iberpotash va créixer en contractació l'any 2015 i s'acosta als 100 enginyers

El primer trimestre d'enguany ha fitxat 25 treballadors per a la nova planta de sal ‘vacuum'

Preveu mantenir el ritme d'incorporacions aquest 2016

L'empresa Iberpotash, l'única dedicada a l'extracció de potassa a l'Estat espanyol, ha incrementat el ritme de contractació durant el 2015 arran de la posada en marxa de l'anomenat pla Phoenix, que entre altres coses preveu tancar la planta de Sallent i traslladar l'activitat a Súria.

L'any passat es van incorporar 60 persones a la plantilla de l'empresa i, segons fonts de la factoria, per aquest 2016 es preveu mantenir el ritme. De fet, durant el primer trimestre de l'any ja s'han fet 25 noves incorporacions amb l'objectiu de formar-los per a la imminent posada en marxa de la nova planta de sal vacuum a Súria.

Gràcies als fitxatges que s'han fet en aquests darrers quinze mesos, la plantilla fixa compta amb pràcticament un centenar d'enginyers. Els més nombrosos són els enginyers de mines, seguits de llicenciats en enginyeria industrial especialistes en diferents branques: electrònica, química, mecànica de roques o electricitat.

Els perfils, però, són diversos i hi ha personal amb estudis diferents, com ara econòmiques, empresarials, dret, geologia, periodisme, arquitectura, comerç internacional, física o química.

Fonts de l'empresa també han assenyalat que en els darrers quatre anys, el 43% dels empleats contractats han estat menors de 30 anys, i que s'ha incrementat en més d'un 21% la proporció de dones a la plantilla. A més, en l'actualitat, el 97,4% de la plantilla disposa de contracte indefinit.

4.000 persones

En total, Iberpotash dóna feina a més de 4.000 persones entre treballs directes i indirectes. El procés de tancament de la mina de Sallent, que ha de començar de manera imminent (vegeu la peça en negreta) ha de concloure a finals del 2019 o principis del 2020.

En aquests tres anys, la factoria també haurà de traslladar cap a les instal·lacions de Súria “tots” els treballadors que té a Sallent i a Balsareny, un trasllat que es farà de manera gradual i que anirà en paral·lel a l'increment de la producció a Súria.

L'inici del procés de tancament de Sallent, imminent

Iberpotash preveu començar com a màxim aquest mes de maig el procés de tancament de la mina de Sallent. S'iniciarà amb el trasllat del mineral en brut cap a Súria, que segons ha informat l'empresa minera es farà per carretera mitjançant camions.

El trasllat és un repte per a la firma, que ha reiterat en diverses ocasions que el desenvoluparà “de manera exemplar”. S'allargarà durant tres anys i anirà avançant en paral·lel a la posada en marxa dels nous equipaments que s'estan acabant de construir a Súria. Un dels cabdals serà la rampa de grans dimensions que connecta l'exterior amb l'interior de la mina de Cabanasses, que es preveu que s'obri a mitjan 2017 i que és l'element que ha de permetre incrementar de manera considerable la producció de la planta surienca.

L'altra gran pota és la planta que permetrà produir sal de gran puresa (‘vacuum'), que en les properes setmanes ha de començar ja les proves de funcionament.

El primer camió que surti de Sallent carregat de mineral en direcció a Súria farà que Iberpotash comenci a reduir el que actualment aboca al runam del Cogulló. Serà el primer pas per al compliment de la sentència que obliga l'empresa minera a deixar de dipositar els sobrants el 30 de juny del 2017.

El funcionament a tota màquina de les noves instal·lacions de Súria ha de permetre començar a reduir el runam sallentí, que hauria de desaparèixer del tot el 2065.

La inversió prevista en les dues primeres fases és de 450 milions d'euros. L'acord amb la firma Akzo Nobel (multinacional química holandesa) és el que garanteix la sortida al mercat de la sal de gran puresa que sortirà de Súria. De fet, segons va informar ahir l'empresa, un milió i mig de tones ja estan venudes “abans de començar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ