Economia

L'Empordanet vol traduir la seva popularitat en turistes

Els escenaris del film ‘Ocho apellidos catalanes' han fet créixer el volum de visitants a la zona

Cinc municipis faran rutes guiades amb descomptes per allargar les estades

Amb la campanya es pretén que molts visitants d'un dia pernoctin a la zona

Cinc municipis de l'Empordanet –la Bisbal d'Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Corçà i Ullastret– s'han aliat per promocionar-se com a destinació turística de proximitat, un segment en què, a més d'atraure nous públics de l'estranger o l'Estat espanyol, volen treure més suc dels milers de catalans que cada cap de setmana passen per l'Empordanet, tot donant-los nous incentius per tornar-hi aviat, o bé allargar les estades en caps de setmana fora de la temporada alta.

Amb aquest objectiu, ahir van presentar la campanya Escapada Empordà 2016 , que arrenca amb l'empenta prèvia del rodatge del film Ocho apellidos catalanes i la seva estrena posterior, a final de l'any passat, que va provocar un notable creixement del nombre de visitants a Monells i Cruïlles.

Ja a la tardor, l'alcalde del municipi, Salvi Casas, s'havia plantejat posar d'acord empresaris turístics del municipi per rendibilitzar l'oportunitat i donar continuïtat al fenomen, però finalment van decidir eixamplar les mires i preparar una campanya més ambiciosa.

Treball en equip

La iniciativa, ampliada a les poblacions veïnes que ja cooperaven dins d'un pla estratègic comú de desenvolupament econòmic, té el suport de l'Agència Catalana de Turisme i el Patronat de Turisme de la Costa Brava. L'alcalde bisbalenc, Lluís Sais, apostava per “les sinergies i ajuntar actius”, un cop s'ha demostrat que “les lluites i competències individuals no duen enlloc”. En conjunt, hi han implicat 85 establiments de les cinc poblacions, majoritàriament comerços i restaurants, però entre els quals també hi ha onze hotels i allotjaments turístics. El president del Patronat, Ramon Ramos, va destacar la importància de “saber treballar en xarxa i sumar sinergies entre administracions i sector privat en benefici de la destinació”, un model que volen estendre a altres punts de la demarcació.

Al marge dels nombrosos punts d'interès que hi ha en cada municipi, la campanya aposta per una oferta inicial de sis visites guiades. Per generar més interès, a banda del filó dels rodatges de cinema i espots a Monells, han intentat explotar elements poc coneguts –el nou Terracotta Museu de la Bisbal, el conjunt romànic de Sant Miquel de Cruïlles i la casa indiana Villa Luz de Corçà–. I a Peratallada i el poblat ibèric d'Ullastret, dos clàssics, les visites exploren vivències o elements menys coneguts pel públic general.

Fins a la tardor, d'entrada

Les sis visites guiades es faran els dissabtes i diumenges fins al 30 d'octubre, amb franges horàries fixes però no coincidents per poder-ne fer més d'una en un mateix cap de setmana. Amb vista al futur, no descarten prorrogar l'experiència o repetir-la el 2017, amb possibilitat de mantenir les rutes que funcionin bé i afegir algun altre itinerari turístic.

Cada visita tindrà un preu de cinc euros per persona –els menors de 8 anys no paguen– i caldrà reservar les places a través d'internet, ja que la capacitat en les sessions és limitada. S'oferiran, a més del català, en castellà, anglès i francès, i l'atractiu afegit de les visites és que cada inscrit rebrà un val d'un 10% de descompte en compres, àpats o serveis en els 85 establiments adherits.

Promoció mediàtica

La presentació de les rutes es va fer ahir al matí en un petit acte al Terracotta Museu, conduït pel periodista i escriptor Martí Gironell, que en va destacar el ventall d'elements “recuperats i llestos per redescobrir i donar-los un nou significat”.

Pel que fa a la promoció de la iniciativa, han editat 30.000 fullets i també han elaborat un espot amb la col·laboració de la parella que formen el periodista Roger de Gràcia i l'actriu Agnès Busquets, sobre la base de la cançó La vida del bisbalenc Miquel Abras. El vídeo es difondrà sobretot a través de les xarxes socials i el canal de la campanya a Facebook .

LES XIFRES

6
rutes
temàtiques oferiran els caps de setmana la Bisbal, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Corçà, Forallac i Ullastret.

LA DATA

85
establiments
dels cinc municipis s'han adherit a la iniciativa, amb descomptes per a qui participi en les visites.
30.10.16
acabarà
la campanya inicial d'Escapada Empordà, que començarà dissabte als cinc municipis.

Sis rutes per la història i personatges del territori

E.A

El retrat impressionista que proposen els sis itineraris guiats arrenca, cronològicament, al poblat ibèric d'Ullastret –i a través del camí ral recuperat els visitants podran recórrer els paisatges descrits per Josep Pla fins al poble medieval–. A Peratallada, l'itinerari proposa redescobrir els espais del poble on va néixer, el 1310, el primer president de la Generalitat, Berenguer de Cruïlles. I al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, els visitants podran veure el resultat de les obres de restauració, amb atractius com ara les pintures romàniques dels lleons i traïció de Judes, la pila baptismal d'una sola peça i l'emplaçament de la biga policromada que s'exposa al Museu d'Art de Girona.

Continuant endavant cap al present, tot i que sense perdre de vista la tradició mil·lenària de la ceràmica bisbalenca, el Terracotta Museu de la capital comarcal permet repassar el procés d'elaboració de la ceràmica i les rajoles, des de l'extracció de l'argila fins a la seva cuita i la transició des dels processos manuals i artesanals fins a la industrialització.

La penúltima estació de les rutes representa una aturada als inicis del segle XX, portes endins d'una de les peces a descobrir de la campanya, a Corçà. És a la monumental casa indiana Villa Luz, construïda per Claudi Carbonell i la seva família un cop retornats de Cuba a Corçà, i inaugurada l'11 de setembre del 1900. La filla de Carbonell, Conxita, es va casar amb l'advocat Jaume Rosich i la casa, que manté la seva vella esplendor, continua en mans de la família. Finalment, el viatge en el temps permet anar fins al 2015, amb els divertits maldecaps que els veïns del tranquil nucli de Monells van patir amb la invasió del rodatge d'Ocho apellidos catalanes i centenars d'extres, molts d'ells del poble. L'eco del brogit continua ressonant amb els visitants que es fan selfies a la plaça els dies festius.

Edificis que fins fa poc no es podien visitar

El renovat Terracotta Museu de la Bisbal va obrir les portes a final de desembre i el monestir de Sant Miquel de Cruïlles, després d'anys de reformes, acumulava una llarga llista d'espera d'interessats a entrar-hi. Pel que fa a la casa Villa Luz, de Corçà, és privada i ara, com a mínim fins a l'octubre, obrirà al públic cada setmana. La campanya permetrà descobrir elements desconeguts fins i tot pels veïns del Baix Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona