Economia

Innovació

Tractor amb el gas a fons

New Holland i Cellers Torres proven per primer cop a l'Estat espanyol un prototip de vehicle agrari que es propulsa amb metà

El projecte busca reduir les emissions i aprofitar el residu biològic

Durant el mes d'abril es va registrar a l'Estat espanyol un increment del 30% en la venda de tractors nous. El nombre de matriculacions va arribar gairebé al miler. De moment no serà cap supervendes però ahir es va posar a prova a les Borges Blanques un prototip de tractor que està impulsat per metà. En una iniciativa promoguda per Cellers Torres i l'empresa New Holland, es va realitzar a la finca on s'elabora el vi Purgatori el que era el primer assaig a l'Estat espanyol de tractor alimentat amb aquest gas.

Segons afirmen Cellers Torres i New Holland, fabricant líder de maquinària agrícola amb seu a Torí, l'experiment pioner respon no només al compromís mediambiental de les dues companyies per explorar fonts d'energies renovables que permetin reduir les emissions de CO2, sinó també a la visió que comparteixen sobre l'agricultura del futur, que depèn de “la sostenibilitat i l'autogeneració d'energia”.

Es tracta del prototip de segona generació del T6 Methane Power, un tractor estàndard amb un motor de 6 cilindres i 175 cavalls de potència que funciona amb gas metà o biometà. El vehicle disposa de nou dipòsits que poden emmagatzemar 300 litres de metà comprimit –equivalent a 60 litres de dièsel–, fet que li dóna una autonomia suficient, segons les feines, per completar mitja jornada de treball. A més de generar menys soroll i produir menys vibracions, el prototip emet un 80% d'emissions de CO2 en relació amb un tractor dièsel convencional i pot representar un estalvi de combustible d'entre el 20 i el 40%. El tractor disposa de tres catalitzadors i amb això compleix la normativa d'emissions Tier 4B, sense necessitat de recórrer a sistemes de posttractament addicionals.

Els dos tractors més venuts l'any passat, New Holland T4.95 i el John Deere 6125M, tenen una potència que no supera els 125 cavalls i, en aquest sentit, s'entén que el prototip de propulsió a metà té força suficient per complir amb la majoria de feines del camp. A més, un dels seus principals avantatges és la independència energètica que pot proporcionar a una explotació agrària gràcies a l'ús del biometà. Els residus agrícoles són una de les principals fonts per a l'obtenció de biometà i s'estima que només el bestiar boví en produeix 80 milions de tones anuals que s'alliberen a l'atmosfera.

New Holland manté que l'objectiu és que l'explotació agrària generi l'energia que necessita per a les seves activitats i per a la seva maquinària agrícola a partir dels seus propis cultius. Per a Cellers Torres, la utilització de metà com a combustible per als treballs a la vinya seria una manera de tancar el cercle del procés de producció i de reduir les emissions de CO2. New Holland va exhibir en l'Expo de Milà 2015 el primer prototip de metà i preveu començar a comercialitzar aquest tractor entre el 2019 i el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia