Economia

Medalles per a les artesanes

Les cerveseres artesanes gironines es consoliden i acaparen cada vegada més premis

Microcerveseries, associacions, productors i projectes conviuen en un sector que no para de créixer

Hi ha projectes amb l'IRTA
i amb empreses privades

Una medalla d'or, dues de plata i una de bronze. Tres empreses gironines dedicades a la producció de cervesa artesana van ser algunes de les guardonades en el Barcelona Beer Challenge celebrat fa un parell de mesos a la capital catalana i en el qual competien més de 200 cerveses de 18 països en 47 categories. Medalla d'or per a la cervesa Moska Rossa en la categoria International Lager; dues medalles de plata per a l'empresa Marina per les cerveses Black Sea i Full of Hops en les categories Speciality Ipa i Belgian Tripel, respectivament, i una medalla de bronze per a la cervesa Bâtard Chardonnay, de La Calavera, en la categoria de Wood Aged-Beer. La Moska (Birrart), de Sarrià de Ter; Marina, de Blanes, i La Calavera, de Sant Joan de les Abadesses, són tres de les nombroses cerveseres artesanes que hi ha actualment a les comarques gironines i que confirmen la consolidació d'aquelles microcerveseres que es van gestar a partir del 2007 arreu del territori i que cada cop obtenen més presència i més premis. Algunes estan integrades en el Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i d'altres no s'hi inclouen, sobretot perquè, en molts casos, no disposen d'instal·lacions pròpies i elaboren la seva producció en espais d'altres empreses. Així, a banda de les tres premiades recentment, hi ha també la cervesa Pochs, de Castellfollit de la Roca, que el 2015 va aconseguir la medalla d'or en la Craft Beer Cup d'Irlanda amb la Basalt Imperial Stout. D'altres com ara Popaire, de Blanes; La Selvaseria, de Vidreres; Whym, de Cassà de la Selva; Terra Aspra, de Tortellà; Lybica, de Llívia; Minera, de Sant Joan de les Abadesses; Rufa, de Figueres; L'Arrossa, de Pals; Emporion, també de Pals, i Kerunta i Gro Brewers, de Girona, són algunes
de les cerveseres més o menys grans que tenen la seu a les comarques gironines, però n'hi ha moltes més, segons explica Pep Andreu McCarry, que destaca que, en aquest sentit, Catalunya és pionera.

McCarry, de cervesa Marina, és també organitzador del Birrasana, el festival de cervesa artesana més important que es fa a les comarques gironines i que inclou, a banda d'expositors, jornades tècniques. En l'última edició,
el cap de setmana passat, va reunir uns 15.000 assistents. Per McCarry, el principal problema o inconvenient en aquest sector és que, a diferència de territoris com Castella o el nord de l'Estat, a Catalunya no es rep cap tipus de subvenció. “Parlem amb cervesers d'altres zones i ens diuen que els financen fins al cinquanta per cent. I, és clar, així ja poden començar amb els volums amb què ho fan”, afegeix.

Pel que fa a les matèries primeres, a banda que cada cop s'hi té més accés gràcies als distribuïdors, com explica McCarry, també és cert que a les comarques gironines s'han creat alguns projectes per conrear-ne algunes. Segons explica Josep Borrell, de la cervesa Moska i president del Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana, el fet que cada cop hi hagi més cervesers ha portat a fer diverses enquestes a gent interessada a muntar una maltera. “Sabem que a Ullastret hi ha uns nois que en volen muntar una
i, és clar, jo en compraria, perquè ens interessaria fer una cervesa cent per cent gironina”, comenta Borrell. A banda de la malta, a la demarcació de Girona hi ha també dos productors de llúpol i, segons Borrell, pel que fa als llevats, hi ha projectes amb l'IRTA i algunes empreses privades per poder arribar a tenir-ne un banc.

Productors, microcerveseries, associacions, establiments i bars cada cop amb més sortidors de cerveses artesanes, festivals i mostres de cerveses artesanes cada vegada més habituals... El món de la cervesa artesana no para de créixer.

LA XIFRA

4
medalles
–una d'or, dues de plata i una de bronze– van obtenir les empreses gironines en el Barcelona Beer Challenge.

LES FRASES

El consum i la culturalització de la gent en el tema de la cervesa artesana han anat a més
Josep Borrell
propietari de la moska
Parlem amb cervesers d'altres zones i ens diuen que els financen fins al cinquanta per cent
Pep Andreu McCarry
propietari de la cervesa marina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA