La UE registra la denominació de la IGP del gall del Penedès
A partir d'ara no es podrà posar l'etiqueta “gall del Penedès” si el producte no té la certificació IGP
La Unió Europea va registrar el dia 1 de juny passat el segell de certificació de la indicació geogràfica protegida (IGP) del gall del Penedès. El nou reglament sobre la carn de pollastre amb aquest segell de qualitat entrarà en vigor a partir de la setmana vinent i serà una garantia tant per als consumidors com per als criadors, ja que només es podrà etiquetar com a gall del Penedès aquelles aus que tinguin la certificació IGP.
Des de l'Associació de Criadors de Raça de Gallina Penedesenca es van mostrar satisfets ahir després d'aquest anunci, que permet tancar el cercle d'un procés que va començar dues dècades després de la recuperació de la raça i la certificació d'aquest producte com un emblema de qualitat gastronòmica. El mes de desembre del 2014, la Generalitat va donar llum verd a l'etiqueta d'indicació geogràfica protegida.
El gall del Penedès, recuperat gràcies a la feina de l'especialista en genètica animal Amadeu Francesch, és una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada, que es cria a l'Alt Penedès, el Baix Penedès, l'Alt Camp, el Garraf i l'Anoia. La seva alimentació i la manera de viure fan que l'animal tingui una criança que dóna a la carn unes característiques organolèptiques i de textura lligades a aquesta zona de producció.