Margalef no veu perillar les exportacions tot i el ‘Brexit'
El mercat anglès rep una cinquena part de la fruita de pinyol de l'empresa de Torregrossa
L'entrada a la Xina, aturada per no haver entrat en vigor un protocol que, a més, veuen molt difícil de complir
Les finques de l'empresa lleidatana Margalef-La Fruta de Palacio, amb seu a Torregrossa, estan en plena campanya de recol·lecció del préssec. Enguany preveuen una collita al voltant dels sis milions de quilos, lleugerament inferior a la del 2015 a causa de la falta de calor, que ha arribat més tard que altres anys. La firma preveu exportar al voltant d'un vint per cent de la seva producció al Regne Unit, país que s'endú la meitat de tot el que venen als mercats exteriors.
El responsable de l'àrea de comerç internacional de Margalef, Jordi Adrià, explica que els seus clients anglesos estan “molt tranquils pel Brexit” i afegeix que no creuen que la sortida d'aquest país de la Unió Europea influeixi en les vendes. “Sempre han estat molt intel·ligents a l'hora de fer negocis i trobaran la manera de continuar fent-ho”, diu Adrià, que defensa que es pugui mantenir un acord de lliure mercat amb el Regne Unit. “No crec en els aranzels; ho veig com una solució antiga”, diu.
Però mentre que hi ha un ambient de confiança pel que fa al futur comercial amb el Regne Unit, la situació és radicament diferent en el cas del mercat xinès. L'empresa de Torregrossa era una de les que s'havia registrat en el protocol que permetia exportar-hi una part de la seva producció de fruita de pinyol, bàsicament préssecs, nectarines i paraguaians. Ara, en plena campanya, s'han trobat que aquest no s'ha signat de manera definitiva i que, a més, serà molt difícil de complir.
El transport és un dels impediments més importants, ja que el protocol demana que la fruita pugui aguantar, sense perdre propietats qualitatives, gairebé un mes a l'interior del vaixell, si s'opta per aquest mitjà de transport. Segons el responsable de comerç internacional de Margalef, davant d'aquesta impossibilitat caldria enviar la fruita en avió, fet que implica un important encariment dels costos.
“Moltes empreses que s'hi havien registrat han decidit fer-se enrere”, explica Adrià. En el cas de la firma de Torregrossa, s'ha decidit mantenir la part de comercialització i donar de baixa la productiva, en espera de com es resol la situació en el futur.
Les expectatives que hi havia a l'empresa envers el mercat xinès havien estat positives fins ara, ja que enguany –des del febrer i fins al maig– hi han comercialitzat per primer cop al voltant d'un milió de quilos de cítrics de la zona de València i de les Terres de l'Ebre. La intenció és poder continuar-ho fent l'any que ve, ja que els resultats obtinguts han estat satisfactoris.
Però en el cas de la fruita de pinyol encara estan en espera que la seva empresa sigui validada com a comercialitzadora, procés per al qual encara no hi ha data. “Ja veurem qui quedarà en el registre i qui exportarà enguany a la Xina”, afirma el responsable de comerç internacional de Margalef.
Davant aquest panorama i de la necessitat del sector de treballar amb previsió de vendes –la fruita de pinyol no es pot emmagatzemar gaire temps a les cambres– han decidit començar a comercialitzar-la als seus mercats habituals. Un seixanta per cent de la producció la vendran a clients de l'Estat i el quaranta per cent restant, a banda del mercat anglès, se n'anirà una part a Alemanya, Bèlgica i l'Europa de l'est.