Economia

empresa

protesta

Acampada a Le Porc Gourmet contra les falses cooperatives

El col·lectiu Càrnies en Lluita se solidaritza amb els treballadors contractats per aquest canal plantant tendes davant l'escorxador de Santa Eugènia de Berga

Denuncia les pèssimes condicions laborals en el sector carni d'Osona

“A Le Porc Gour­met hi ha escla­vi­tud pura i dura, fins i tot han arri­bat a tre­ba­llar 24 hores dor­mint a l'escor­xa­dor”, explica Montse Castañé, mem­bre del col·lec­tiu Càrnies en Lluita i de la Coor­di­na­dora Obrera Sin­di­cal (COS). Per denun­ciar la pre­ca­ri­e­tat labo­ral a la qual es veuen abo­cats cen­te­nars de tre­ba­lla­dors tem­po­rals i de fal­ses coo­pe­ra­ti­ves en el sec­tor carni a la comarca, però també a Cata­lu­nya, ahir Càrnies en Lluita va començar una acam­pada de tres dies davant l'escor­xa­dor Le Porc Gour­met, a Santa Eugènia de Berga.

“S'estan vul­ne­rant drets labo­rals i fins i tot humans, amb un alt con­tin­gut racista”, expli­cava Jordi Sala, mem­bre del col·lec­tiu i de COS. Els tre­ba­lla­dors de les fal­ses coo­pe­ra­ti­ves (sobre­tot dues a Osona: TAIC i Cla­vial, con­tro­la­des pel Grupo Jorge, amb seu a Sara­gossa i pro­pi­e­tat de Jorge Sam­per) són gai­rebé un miler a Le Porc Gour­met, on només una vin­tena de per­so­nes són tre­ba­lla­dors en plan­ti­lla. Les fal­ses coo­pe­ra­ti­ves –“un sis­tema permès judi­ci­al­ment però total­ment frau­du­lent i mafiós perquè els tre­ba­lla­dors no tenen cap tipus d'infor­mació ni cober­tura”, segons l'advo­cat Toni Iborra– pro­por­ci­o­nen per­so­nal a dife­rents càrnies d'Osona, com ara Patel i Càrni­ques d'Osona, entre d'altres.

Per als tre­ba­lla­dors de les fal­ses coo­pe­ra­ti­ves (mà d'obra barata, gai­rebé tota immi­grada) les con­di­ci­ons de tre­ball són pèssi­mes: no tenen atur perquè la majo­ria estan en règim d'autònoms; paguen 50 euros men­su­als com a coo­pe­ra­ti­vis­tes i el pri­mer sou va des­ti­nat a pagar el seu lloc de tre­ball (també es paguen la roba i les eines); tenen sous extre­ma­ment bai­xos –de 500 o 600 euros per deu hores diàries–; hi ha velo­ci­tats de tre­ball a la cadena de matança de 1.100 porcs a l'hora; no hi ha rota­ci­ons; hi ha malal­ties labo­rals deri­va­des de movi­ments repe­ti­tius, i no tenen cap suport en cas d'acci­dent greu –“si un tre­ba­lla­dor es fa un tall greu a la mà ha d'anar a urgències amb la seva bici­cleta”, diu Castañé.

Per denun­ciar-ho i donar suport a aquests tre­ba­lla­dors (ahir amenaçats perquè no par­les­sin amb els mit­jans de comu­ni­cació), s'han orga­nit­zat dife­rents acti­vi­tats, que con­ti­nuen avui i demà. Ahir a la tarda, apro­fi­tant l'entrada de tre­ba­lla­dors a Le Porc Gour­met, mem­bres de Càrnies en Lluita els van donar fulls on se'ls expli­cava que els diven­dres a la tarda, al cen­tre cívic Mont­seny de Vic, hi ha ser­vei d'asses­so­ra­ment gratuït per als tre­ba­lla­dors de la indústria càrnia.

LA FRASE

[En el sector carni] es vulneren drets laborals i fins i tot humans, amb un alt contingut racista
Jordi Sala
MEMBRE DE CÀRNIES EN LLUITA I DEL SINDICAT COS

Esfosa torna a proposar l'ERO als treballadors

La direcció de l'escorxador Esfosa no ha acceptat la proposta del comitè d'empresa, aprovada diumenge en assemblea, i torna a posar sobre la taula la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria la totalitat de la plantilla. El comitè i la direcció es van reunir ahir a la tarda, després de quinze dies de negociació, per discutir la proposta que va fer l'empresa als treballadors per adaptar l'estructura productiva a la situació de mercat (marcada per una baixada de producció), després que Esfosa anunciés la retirada d'un ERO ja presentat, el passat 26 de juny.

Per part dels treballadors, la proposta va ser discutida per una vuitantena de persones en assemblea diumenge, els quals van decidir per unanimitat que rebutjaven la proposta de concentrar el personal fix en un primer torn que assegurés la jornada anual del conveni i la regulació de jornada en la resta de torns, ja que suposaria “un greuge comparatiu entre els treballadors”, i que a la tarda es concentrés el personal temporal i de cooperatives. En cas de no voler-se acollir al canvi de torn, la direcció d'Esfosa deixava clar que el treballador tenia l'opció de plegar amb dret de la “compensació prevista per modificació substancial de condicions”.

D'altra banda, l'empresa proposava quantificar en 180 hores anuals les possibilitats de flexibilitat previstes en el conveni i ampliar-ne la recuperació fins al 30 de juny de 2017 (amb posterioritat es negociaria el calendari en funció de l'estat de les hores negatives). Els treballadors consideren que és massa temps i la seva proposta de posar com a límit el mes d'abril no ha sigut acceptada. La idea de l'empresa és que les hores es puguin recuperar en sis mesos, temps que el personal considera excessiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.