Quatre empreses s'alien per potenciar els circuits alimentaris més curts
L'objectiu és crear una alimentació responsable, ecològica i saludable, que “neixi, creixi i torni al territori”
Es presenta amb el segell Terra de Profit
MengemBages, el Celler Cooperatiu d'Artés, la granja ecològica Ecopallareta de Manresa i el projecte de recuperació d'horts i llavors Torna Terra han iniciat un treball, en forma de partenariat, per potenciar la venda de productes alimentaris des del circuit curt “per la confiança que això genera”, asseguren els seus ideòlegs. El treball es presenta amb el segell Terra de Profit.
La proposta busca promocionar “una alimentació responsable, ecològica, saludable i que a la vegada neixi, creixi i torni al territori”, una tendència, afirmen, “que cada cop es detecta més entre els consumidors”. Per aconseguir-ho amb certes garanties, “és imprescindible generar espais de venda de circuit curt que permetin una comercialització eficaç als productors i garanties de coneixement i traçabilitat del producte de cara als consumidors”.
Així, el segell Terra de Profit busca potenciar el consum local, la venda de proximitat i de circuit curt de productes de l'horta, ramaderia, vi i cava del Bages. Un dels objectius que s'han marcat és fer més petita la distància entre consumidors i productors, una unió que es pot aconseguir “potenciant canals de comercialització que facilitin aquesta aproximació des d'una perspectiva agroecològica emmarcada en l'economia social i solidària”, fent créixer el teixit productiu i incidint “en el paisatge propi d'aquest territori”.
El Bages i les seves comarques veïnes són productores d'una gran quantitat d'aliments en diferents sectors, entre els quals destaquen el vi, l'horta i la ramaderia, formada especialment per explotacions petites o mitjanes que, des de fa alguns anys, estan apostant per un producte que s'allunya de la sobreexplotació. La restauració en aquelles contrades també fa una aposta clara per aquests productes, en una zona on, a més de restaurants, es concentren noms destacats de la gastronomia catalana.
LA XIFRA
LA DATA
Avui s'inicien els tastos
L'impuls d'aquest treball conjunt inclourà diverses accions, com ara participació en fires, tastos de maridatge dels productes de les empreses inicialment implicades i fins i tot una carta de maridatge amb productes dels productors locals que ha estat elaborada pel millor cuiner català de l'any 2015, Diego Alias, de Ca l'Amador, que també s'ha sumat al projecte de potenciar el producte local i el circuit curt. El primer dels tastos que se celebraran amb la denominació Terra de Profit serà el que queda emmarcat en la jornada Territori de Masies, que es farà avui i que tindrà com a marc el santuari del Miracle, al Solsonès.