Els sindicats diuen que no n'hi ha prou amb crèdits tous per resoldre la crisi industrial de l'Ebre

El govern inclourà les quatre comarques en el pla de dinamització comarcal

«El pla d'iniciatives de dinamització comarcal anirà bé per a algunes petites i mitjanes empreses, però amb aquesta iniciativa no omplirem el polígon industrial Catalunya Sud ni podrem absorbir tots els aturats que hi ha a les Terres de l'Ebre», ha manifestat el secretari general de la USOC a les Terres de l'Ebre, David Queralt. En aquest sentit, els tres sindicats que van convocar la mobilització de dissabte (la UGT, CCOO i la USOC) consideren que el govern ha fet un primer pas, però creuen que és simbòlic. «No n'hi ha prou amb crèdits tous per capgirar la situació de crisi, moltes vegades aquests crèdits no arriben pel problema de finançament dels bancs», ha dit el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó. Més optimista s'ha mostrat el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró: «Tot i ser molt poca cosa, el pla de dinamització comarcal està molt bé.»

Pel que fa al pla de dinamització comarcal ha permès rebre en els darrers dos anys 920.000 euros en ajuts i 2,4 milions d'euros en crèdits tous a la Terra Alta. Uns ajuts que el 2010 s'ampliaran a les quatre comarques de l'Ebre amb l'objectiu de potenciar l'activitat econòmica d'aquest territori afectat per la crisi «especialment després de l'expedient de regulació d'ocupació presentat per la multinacional Lear a Roquetes», segons el govern. Els ajuts van destinats als ens locals i a empreses privades, per tal de generar ocupació. En el cas de la Terra Alta, aquest programa ha permès la continuïtat de 270 llocs de treball i la creació de 63 nous llocs de treball.

Reunió amb Montilla

Els tres sindicats estan pendents que el president de la Generalitat, José Montilla, els convoque a una reunió, una trobada que esperen que tingui lloc abans de l'11 de novembre, en què han convocat una protesta a Barcelona per rebutjar el tancament de Lear. «Volem una aposta de futur seriosa, cal un pla de xoc però també mesures més a llarg termini per corregir els dèficits de les Terres de l'Ebre», ha assenyalat Miró, que rebutja una actuació similar a la que es va dur a terme a Cervera, quan Lear va tancar el 2002.

Per la seua banda, el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, ha traslladat la petició de reunió dels sindicats a diferents conselleries, però encara no hi ha cap data fixada. Els sindicats es reuniran entre avui i demà per concretar la seua estratègia després de l'èxit de la manifestació. A més, aquest matí tindrà lloc la segona reunió entre el comitè d'empresa i Lear per negociar l'ERO, que deixarà l'atur 515 persones.

«L'Ebre és prioritari»

EFE

El conseller d'Innovació, Josep Huguet, va respondre ahir a les crítiques dels sindicats en la manifestació de dissabte. «El govern ha fet més que mai polítiques d'inversió i desenvolupament a l'Ebre», va dir, i va detallar, entre altres punts, la potenciació del sector energètic i de l'agricultura, i la creació d'un sector turístic «que fins ara no existia». També va assegurar que la Generalitat treballa per atreure noves inversions a l'Ebre, encara que el moment econòmic és «complicat». «Estem movent un centenar de nous projectes a tot el país, i l'Ebre està en la prioritat de les nostres tasques», va assenyalar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.