Economia

SOCIETAT

Denúncia de frau en les eleccions a la DOP Garrigues

La candidatura de la federació de cooperatives al·lega que el cens està inflat amb mig miler de productors que no tenen dret a vot perquè són aliens a l'àmbit geogràfic de la denominació

La candidatura de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) a les eleccions al consell regulador de la DOP Les Garrigues ha denunciat “irregularitats” en el procés electoral. La candidatura ha detectat la inclusió en el cens electoral d'uns 500 productors que no formen part de l'àmbit geogràfic de la DOP, del total de 3.200 productors que conformen el cens. Per això demana al Departament d'Agricultura que modifiqui el cens actual i exclogui aquest mig miler de productors abans que se celebrin les eleccions, el pròxim 18 de setembre. La FCAC adverteix que, en cas contrari, es podria impugnar les eleccions.

La candidatura de les cooperatives a les eleccions a la DOP Les Garrigues al·lega que hi ha mig miler de vots en mans d'electors que no formen part de l'àmbit geogràfic de la DOP. Es tracta de socis de cooperatives de les comarques de Tarragona i d'altres comarques lleidatanes no incloses en l'àmbit geogràfic actual. Els cens que ha autoritzat Agricultura inclou uns 3.200 productors i, en principi, el departament descarta modificar-lo, segons ha comunicat per escrit a la candidatura el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Antoni Díaz.

Distorsió

Un dels membres de la candidatura de la FCAC i president de la Cooperativa de Cervià de les Garrigues, Enric Dalmau, ha deixat clar que el seu objectiu és “fer unes eleccions normals com toca”, ja que, assegura: “Amb aquestes condicions ens sentim perjudicats” perquè “pot distorsionar els resultats”. En aquest sentit, ha advertit que si Agricultura no fa marxa enrere i modifica el cens “les eleccions podrien ser impugnades”.

Així mateix, la candidatura de la FCAC a les eleccions a la DOP Les Garrigues critica que per a les votacions, que tindran lloc el 18 de setembre, només s'hagi previst la instal·lació de quatre meses electorals arreu de la comarca, mentre en les darreres eleccions van ser dinou. Reclamen la instal·lació d'una vintena de meses en diferents poblacions per facilitar la participació, i més tenint en compte que molts dels votants són persones grans i que, com que és un diumenge, no funciona el transport públic a la comarca.

Altrament, la candidatura troba “increïble” que les meses electorals estiguin integrades per membres de la junta electoral, ja que “no és correcte ni democràtic que els interessats estiguin a les meses”, segons Dalmau. En aquest sentit, demanen que s'elegeixin per sorteig. Una altra crítica que fan des de la candidatura de la FCAC és que els eleccions es facin per llistes obertes específiques i no per candidatures, “fet que no passa en cap altres eleccions a l'Estat, exceptuant només les de les Corts”, ha exposat Josep Maria Jové Graells, també membre de la candidatura

El procés d'ampliació de l'àmbit geogràfic de la DOP Les Garrigues –al qual dóna suport la FCAC– està aturat, coincidint amb el procés electoral per escollir el nou consell regulador. En aquest sentit, Jové ha explicat que la intenció de la candidatura és plantejar de nou a les cooperatives la proposta –a la qual s'oposa l'altra candidatura formada per Unió de Pagesos i JARC–, un cop passades les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona