Economia

Les reserves hídriques al Ter i la Muga estan al 56%

Susqueda està al 63%, Sau al 52% i Darnius-Boadella al 24%

En conjunt estan al 81% de la mitjana dels últims deu anys

Estan baixos dins la normalitat

“Per a aquesta campanya de reg tenim l'aigua garantida”

Les reserves d'aigua de les conques de la Muga i del Ter, que apleguen els embassaments de Darnius-Boadella, Sau i Susqueda, sumaven ahir mateix 257,23 hectòmetres cúbics d'aigua, el 56% de la seva capacitat total, segons les dades registrades ahir a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquesta relació representa 16 punts percentuals per sota de la capacitat d'ara fa un any –que va ser un any bo, pluviomètricament parlant–, 15 punts per sota de la mitjana dels últims cinc anys i 13 punts percentuals per sota de la mitjana dels últims deu anys (el 81%). En conjunt, aquest 2016 s'ha descrit com un any de pluviositat reduïda que ha causat una sensible sequera al bosc i en les explotacions agràries, però que no ha tingut una correspondència tan acusada en el flux d'aigua dels embassaments.

Els mesos de juny, juliol i agost d'aquest any han configurat un estiu molt calorós i molt poc plujós, amb insolació intensa i una gran demanda hídrica per al reg, unes circumstàncies que han condicionat la gràfica de les reserves hidràuliques en el sentit que el pendent ha davallat d'una manera més acusada del que és habitual en els últims mesos, perquè es partia d'uns volums d'aigua ufanosos.

Conques catalanes

En el conjunt de les conques internes de Catalunya, el volum d'aigua en hectòmetres cúbics era ahir de 419,14 sobre una capacitat màxima de 694,45, el 60,36%, mentre que ara fa un any estaven al 72,20%.

Darnius-Boadella

L'embassament de Darnius-Boadella, a la Muga, és el més petit que afecta l'abastament de les comarques de Girona. Segons ha explicat el cap del departament de gestió dels recursos hídrics de l'ACA, Enric Velasco, al final del primer trimestre passat es preveia una campanya de reg dolenta, i en funció d'això es van repartir entre els regants unes dotacions curtes adequades al volum d'aigua existent, però a la primavera va ploure, l'embassament es va comportar molt positivament i, a més, el regadiu es va endarrerir. Així doncs, a principi d'estiu es van ampliar les dotacions, atès que havien millorat les expectatives.

“No es pot repartir l'aigua que no hi ha i l'aigua garantida és la que hi ha”, afirma Velasco. “Ha coincidit que l'estiu ha estat impressionantment calorós i molt poc plujós i ara s'està repartint l'aigua que s'havia garantit, i la campanya de reg s'ha desenvolupat com s'havia plantejat”, assenyala. El cabal màxim destinat per rec estava en 4 m³ per segon que sortia de l'embassament. Ara estem a 1,5 m³. La campanya s'està acabant i els núvols i les petites pluges rematen la campanya de regadiu, i ara ja es necessita menys aigua per consumir. Aquest embasament, durant la sequera del 2006-08 –un referent d'entre les sequeres– estava per aquestes dates un 10% per sota les reserves actuals. Encara que falten demandes per cobrir i en l'inversemblant supòsit que pogués no ploure aquesta tardor, “acabarem aquesta campanya en tots els casos per sobre del 30% de reserva a Darnius-Boadella”, segons el responsable de l'ACA. Les pluges de tardor que puguin arribar i les que hi pugui haver a finals d'hivern i principi de primavera “ens donaran les perspectives per a la campanya de l'any que ve, però aquesta campanya la tenim garantida perfectament”.

LES XIFRES

257,23
hm³
d'aigua és el volum que ahir tenien, plegats, els embassaments de Darnius-Boadella, Sau i Susqueda.
20
punts
per sota de quan hi va haver la sequera del 2006-2008 estem actualment per les mateixes dates.
63
per cent
de la capacitat de Susqueda representava ahir la reserva més gran de les comarques de Girona.

Els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter

La conca Ter-Llobregat aplega els embassaments de Sau i Susqueda, que es gestionen conjuntament. Actualment estem al 59%, un valor que no és alt, però si el comparem amb la sequera de referència, del 2006-08, estem a més de vints punts percentuals per damunt. Ha fet molta calor, els embassaments han caigut amb un pendent més fort. Tant els regadius com l'abastament han necessitat aigua. “Estem una mica més baixos que l'any passat, que fa cinc anys i que en fa deu, però dins la normalitat”, segons Velasco. “La característica d'aquest any és que quan ha plogut, on menys ha plogut ha estat al Ter. Els embassaments del Llobregat estan per aquesta raó percentualment més alts que els del Ter, que són més grans i mantenen uns valors absoluts superiors”, assenyala. “Si no tinguéssim tardor encara podríem parlar del 50% dels recursos. La demanda hídrica ja ha baixat i esperem posar-la a zero a finals de setembre.”

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, al 30%

J.O

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, quan està en funcionament normal “dóna suport en illa, a les seves demandes pròpies” explica Enric Velasco, i “actualment funciona al 30% de la seva capacitat”. Si hi hagués una crisi, si faltés aigua fins i tot es podria connectar a Cardedeu i incrementar el seu funcionament, però això només seria una mesura per a una situació excepcional. La dessalinitzadora del Llobregat també està al 30% de funcionament –quan s'està en situació humida està al 10%–. “Si els embassaments continuessin baixant, les dessalinitzadores incrementarien el rendiment, passarien al 50% o al 70% per garantir el funcionament. Si no plogués a la tardor, que els embassaments estiguessin al 50%, hauríem d'equilibrar el sistema d'embassament, perquè no es desviés i els percentatges s'igualessin.”

La recomanació que el responsable de l'ACA ha fet, tant als regants com als usuaris domèstics, és que “es tanquin les aixetes” quan no ens calgui l'aigua. I encara que tinguem molta aigua, perquè mai no sabem quan començarà la sequera. “La sequera de demà la resoldrem avui fent estalvi”, sentencia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.