Economia

Les reserves hídriques al Ter i la Muga estan al 56%

Susqueda està al 63%, Sau al 52% i Darnius-Boadella al 24%

En conjunt estan al 81% de la mitjana dels últims deu anys

Estan baixos dins la normalitat

“Per a aquesta campanya de reg tenim l'aigua garantida”

Les reser­ves d'aigua de les con­ques de la Muga i del Ter, que aple­guen els embas­sa­ments de Dar­nius-Boa­de­lla, Sau i Sus­queda, suma­ven ahir mateix 257,23 hectòmetres cúbics d'aigua, el 56% de la seva capa­ci­tat total, segons les dades regis­tra­des ahir a l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA). Aquesta relació repre­senta 16 punts per­cen­tu­als per sota de la capa­ci­tat d'ara fa un any –que va ser un any bo, plu­viomètri­ca­ment par­lant–, 15 punts per sota de la mit­jana dels últims cinc anys i 13 punts per­cen­tu­als per sota de la mit­jana dels últims deu anys (el 81%). En con­junt, aquest 2016 s'ha des­crit com un any de plu­vi­o­si­tat reduïda que ha cau­sat una sen­si­ble sequera al bosc i en les explo­ta­ci­ons agràries, però que no ha tin­gut una cor­res­pondència tan acu­sada en el flux d'aigua dels embas­sa­ments.

Els mesos de juny, juliol i agost d'aquest any han con­fi­gu­rat un estiu molt calorós i molt poc plujós, amb inso­lació intensa i una gran demanda hídrica per al reg, unes cir­cumstàncies que han con­di­ci­o­nat la gràfica de les reser­ves hidràuli­ques en el sen­tit que el pen­dent ha dava­llat d'una manera més acu­sada del que és habi­tual en els últims mesos, perquè es par­tia d'uns volums d'aigua ufa­no­sos.

Con­ques cata­la­nes

En el con­junt de les con­ques inter­nes de Cata­lu­nya, el volum d'aigua en hectòmetres cúbics era ahir de 419,14 sobre una capa­ci­tat màxima de 694,45, el 60,36%, men­tre que ara fa un any esta­ven al 72,20%.

Dar­nius-Boa­de­lla

L'embas­sa­ment de Dar­nius-Boa­de­lla, a la Muga, és el més petit que afecta l'abas­ta­ment de les comar­ques de Girona. Segons ha expli­cat el cap del depar­ta­ment de gestió dels recur­sos hídrics de l'ACA, Enric Velasco, al final del pri­mer tri­mes­tre pas­sat es pre­veia una cam­pa­nya de reg dolenta, i en funció d'això es van repar­tir entre els regants unes dota­ci­ons cur­tes ade­qua­des al volum d'aigua exis­tent, però a la pri­ma­vera va ploure, l'embas­sa­ment es va com­por­tar molt posi­ti­va­ment i, a més, el rega­diu es va endar­re­rir. Així doncs, a prin­cipi d'estiu es van ampliar les dota­ci­ons, atès que havien millo­rat les expec­ta­ti­ves.

“No es pot repar­tir l'aigua que no hi ha i l'aigua garan­tida és la que hi ha”, afirma Velasco. “Ha coin­ci­dit que l'estiu ha estat impres­si­o­nant­ment calorós i molt poc plujós i ara s'està repar­tint l'aigua que s'havia garan­tit, i la cam­pa­nya de reg s'ha desen­vo­lu­pat com s'havia plan­te­jat”, asse­nyala. El cabal màxim des­ti­nat per rec estava en 4 m³ per segon que sor­tia de l'embas­sa­ment. Ara estem a 1,5 m³. La cam­pa­nya s'està aca­bant i els núvols i les peti­tes plu­ges rema­ten la cam­pa­nya de rega­diu, i ara ja es neces­sita menys aigua per con­su­mir. Aquest emba­sa­ment, durant la sequera del 2006-08 –un refe­rent d'entre les seque­res– estava per aques­tes dates un 10% per sota les reser­ves actu­als. Encara que fal­ten deman­des per cobrir i en l'inver­sem­blant supòsit que pogués no ploure aquesta tar­dor, “aca­ba­rem aquesta cam­pa­nya en tots els casos per sobre del 30% de reserva a Dar­nius-Boa­de­lla”, segons el res­pon­sa­ble de l'ACA. Les plu­ges de tar­dor que puguin arri­bar i les que hi pugui haver a finals d'hivern i prin­cipi de pri­ma­vera “ens dona­ran les pers­pec­ti­ves per a la cam­pa­nya de l'any que ve, però aquesta cam­pa­nya la tenim garan­tida per­fec­ta­ment”.

LES XIFRES

257,23
hm³
d'aigua és el volum que ahir tenien, plegats, els embassaments de Darnius-Boadella, Sau i Susqueda.
20
punts
per sota de quan hi va haver la sequera del 2006-2008 estem actualment per les mateixes dates.
63
per cent
de la capacitat de Susqueda representava ahir la reserva més gran de les comarques de Girona.

Els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter

La conca Ter-Llobregat aplega els embassaments de Sau i Susqueda, que es gestionen conjuntament. Actualment estem al 59%, un valor que no és alt, però si el comparem amb la sequera de referència, del 2006-08, estem a més de vints punts percentuals per damunt. Ha fet molta calor, els embassaments han caigut amb un pendent més fort. Tant els regadius com l'abastament han necessitat aigua. “Estem una mica més baixos que l'any passat, que fa cinc anys i que en fa deu, però dins la normalitat”, segons Velasco. “La característica d'aquest any és que quan ha plogut, on menys ha plogut ha estat al Ter. Els embassaments del Llobregat estan per aquesta raó percentualment més alts que els del Ter, que són més grans i mantenen uns valors absoluts superiors”, assenyala. “Si no tinguéssim tardor encara podríem parlar del 50% dels recursos. La demanda hídrica ja ha baixat i esperem posar-la a zero a finals de setembre.”

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, al 30%

J.O

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, quan està en funcionament normal “dóna suport en illa, a les seves demandes pròpies” explica Enric Velasco, i “actualment funciona al 30% de la seva capacitat”. Si hi hagués una crisi, si faltés aigua fins i tot es podria connectar a Cardedeu i incrementar el seu funcionament, però això només seria una mesura per a una situació excepcional. La dessalinitzadora del Llobregat també està al 30% de funcionament –quan s'està en situació humida està al 10%–. “Si els embassaments continuessin baixant, les dessalinitzadores incrementarien el rendiment, passarien al 50% o al 70% per garantir el funcionament. Si no plogués a la tardor, que els embassaments estiguessin al 50%, hauríem d'equilibrar el sistema d'embassament, perquè no es desviés i els percentatges s'igualessin.”

La recomanació que el responsable de l'ACA ha fet, tant als regants com als usuaris domèstics, és que “es tanquin les aixetes” quan no ens calgui l'aigua. I encara que tinguem molta aigua, perquè mai no sabem quan començarà la sequera. “La sequera de demà la resoldrem avui fent estalvi”, sentencia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.