Economia

la crònica

Sostenibilitat amb nom de vi

El Celler de Can Ràfols dels Caus mostra les seves originals instal·lacions en visites guiades

ACan Ràfols dels Caus no és estrany sentir el croc-croc d'una granota, o veure un dòcil gos recorrent un excepcional celler que sembla no acabar-se mai. Incrustat a la roca, amb sostres que permeten gaudir de la llum natural i el pas d'animalons que en altres llocs estarien discriminats, l'edifici és una clara mostra d'integració en el paisatge i d'un compromís amb la sostenibilitat. El seu fruit són «uns vins molt minerals, elegants, i especials», fills del «terreny calcari del massís del Garraf», segons explica el seu propietari, Carlos Esteva. Fa 30 anys va instal·lar-se a la finca adquirida pel seu avi a Avinyonet del Penedès, amb una masia en ruïnes, per posar en marxa el celler que ara produeix 300.000 ampolles a l'any de més de 20 varietats diferents. Les vendes es produeixen tant a Catalunya i a l'Estat espanyol com a la resta d'Europa, els Estats Units i Nova Zelanda.

«Ho elaborem tot amb la filosofia que el vi és un producte natural. No utilitzem ni productes químics, ni pesticides. El vi fermenta naturalment, sense afegir-hi llevats», explica Esteva. Com a membre de l'Associació de Viticultors del Massís del Garraf, el propietari del celler explica que els seus vins pertanyen a la Denominació d'Origen Penedès, però demana «una subzona del Garraf». «La varietat sempre enriqueix. Aquí fem un conreu totalment clàssic, mediterrani. Estem lluitant pel que val la pena lluitar», assegura. Els viticultors que pertanyen a l'entitat fan «molt bons vins». «Hi ha un interès per fer les coses bé, amb gran qualitat», sosté el propietari del celler. Alguna cosa, però, no es deu estar fent bé a Catalunya. «Quan jo vaig fora, normalment bec vi de la zona on estic. A Catalunya, però, no es fan així les coses. És important, i necessari, que la gent d'aquí conegui el que estem fent», reivindica.

El celler té un acord amb la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sitges, que serveix els seus vins en els actes d'inauguració. L'administració local va organitzar una visita guiada a Can Ràfols dels Caus ahir al matí amb la intenció de difondre l'activitat del celler. Per Carlos Esteva, «el vi és cultura i art». «És un producte que cada any és diferent, i que té al darrere un esforç, com una pintura. També és molt enriquidor, tant per qui el beu, com per qui el fa», conclou. I a la rústica cuina de la masia, envoltada de vinyes, ofereix una copa de cava i olives condimentades amb herbes aromàtiques del massís, un mos que, segurament, també és cultura, i art, i, sense dubte, enriqueix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.