Cañete: “A Pimec guanya la moderació i no la crispació”
El fins ara secretari general de l’entitat arriba a la presidència amb un 83% dels vots
El seu rival, Pere Barrios, ja explora formar una patronal alternativa i conversa amb Anem per Feina per reactivar-la
Ja era la matinada quan la junta electoral de Pimec va confirmar ahir el que tothom donava per fet: la candidatura Activisme Empresarial, encapçalada per Antoni Cañete, l’actual secretari general de la patronal de la petita i mitjana empresa, obtenia la majoria de suports dels socis en les eleccions a la presidència de l’entitat afirmant: “Ha guanyat la moderació i no la crispació.”
Amb la superioritat que li van atorgar més del 83% dels vots, Cañete rellevarà al despatx presidencial el veterà Josep González, que a principi de mes va anunciar la seva renúncia al càrrec i la convocatòria d’eleccions. Al seu costat hi haurà els 93 integrants de l’extensa llista de vocals de la junta directiva de la patronal.
La jornada, com la mateixa campanya que la va precedir, no va quedar exempta de controvèrsia. Les mesures anti-Covid i, sobretot, el patracol de vots delegats que va presentar Cañete, van retardar l’accés a les urnes, les validacions i el recompte als cinc punts de votació assignats: les delegacions de Pimec a les quatre demarcacions catalanes i una més a Manresa.
Van votar gairebé un 46% del cens d’un univers que voreja les 122.000 empreses. En conèixer el resultat, Cañete no va amagar la seva satisfacció i, tot i que va assegurar que la seva candidatura “no deixarà ningú fora”, tampoc va estalviar algun dard a Pere Barrios, que aspirava a la presidència amb la candidatura Eines Pimec, que rebia el suport de l’ANC i que es va haver de conformar amb el 16% dels sufragis. Cañete va reiterar que Pimec no ha de permetre “ingerències polítiques”, en al·lusió al caràcter independentista del contrincant.
Per la seva banda, Pere Barrios, que a primera hora de la tarda de dimarts ja donava per perdudes les eleccions, a la vista del volum de vots delegats en Cañete, va insistir a assenyalar les “irregularitats” del procés, començant per la manca de temps per preparar la seva candidatura i els avals necessaris. Van ser “amb prou feines una setmana”, va recordar, ja que els comicis es van convocar el mateix dia que González es va retirar del càrrec, el 2 de febrer, i els terminis de presentació de credencials i llistes van ser molt ajustats.
“És clar que el nostre projecte no encaixa en Pimec”, va admetre Barrios, que va declarar a aquest diari que, de moment, torna a ocupar-se de la seva empresa, Recam Làser, del sector metal·lúrgic, que és el seu “primer benefici”. Sense amagar la decepció, Barrios va admetre que el seu equip i ell han intentat obrir una escletxa “en una entitat blindada, amb les files molt tancades i sense fissures”.
Prioritats
El líder d’Eines Pimec va lamentar que alguns mitjans parlessin aquests dies de Pimec com de “la segona patronal catalana”, ja que, va subratllar, la seva aposta passava per convertir-la en la primera i, de fet, en l’única. I és que una de les seves propostes més polèmiques era bescantar Foment, “els membres de la qual ja tenen prou influència i poder”, en favor de l’organització de les empreses de menor dimensió.
No obstant això, Barrios insisteix que el seu projecte “continuarà endavant” i que es farà “encara amb més llibertat i començant des de zero”. Per corroborar-ho, va anunciar que ja ha començat a parlar amb la patronal Anem per Feina, sorgida també de l’entorn de l’ANC, i que, a parer de Barrios, era un projecte una mica “aturat”, que ara es proposa reactivar i al qual vol donar “un nou caire”, ja que tenen, va remarcar, “moltes coses en comú”.
LA XIFRA
Dos estils i un objectiu: fer més rellevant l’organització
Havien passat 24 anys sense unes eleccions disputades a Pimec. L’històric president Josep González havia anar renovant el càrrec sense rival, mandat rere mandat. Aquesta vegada era sabut que Antoni Cañete era el delfí natural que assumiria el relleu a la presidència. Però en un gir de guió inesperat, es va presentar una nova candidatura, independentista i disruptiva: Eines Pimec, que ha seguit, aquest cop sense èxit, la petja del que va representar Eines de País en les eleccions a les cambres de comerç.
Un líder antimorosos
Antoni Cañete és sinònim de lluita contra la morositat. Ha estat un dels adalils d’aquesta batalla, que danya els comptes molt especialment de la petita i mitjana empresa. Cañete n’és un referent arreu de l’Estat i també a Europa, com a líder de la Plataforma Contra la Morositat. Ara vol incrementar la pressió de Pimec als centres de decisió per tal que les mesures i la fiscalitat siguin pensades des del que defineix com a capitalisme “inclusiu”, que tingui en compte les peculiaritats de les pimes i no sols el guany dels grans grups.