Les gallines, també confinades, ponen menys per l’estrès
El brot d’influença aviària detectat als Aiguamolls de l’Empordà obliga les granges d’aquesta àrea a tancar sota cobert l’aviram
Si el confinament s’allarga, posarà en qüestió el segell de qualitat per als ous de pagès
Les gallines de les granges properes als Aiguamolls de l’Empordà també viuen el seu confinament. I és que els professionals d’aquest sector, com la granja Crismiou, a Castelló d’Empúries, han de fer front a les conseqüències d’una doble pandèmia: a més de l’impacte del coronavirus sobre l’activitat humana, les granges d’aviram han de bregar amb un brot d’influença aviària detectat als Aiguamolls de l’Empordà. Un dels perills de contagi en aquest cas són els excrements que deixen caure les aus contaminades mentre volen.
Contagi pels excrements
Normativa i segell
“Perdre aquesta categoria, encara que sigui temporalment, implicaria una pèrdua d’ingressos, perquè hauríem de vendre els ous a un preu inferior, però també suposaria un sobrecost, perquè ens obligaria a canviar tot l’etiquetatge”, explica Bech. Després de diverses gestions amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat per intentar resoldre el trencaclosques, finalment s’ha acordat aquesta setmana que la granja Crismiou haurà de sol·licitar un permís especial per poder deixar sortir les gallines, amb mesures de prevenció, vetllant perquè quedin sota un cobert o una xarxa i garantint que els abeuradors i recipients d’alimentació es mantinguin a les instal·lacions interiors.
En aquesta explotació no han tingut per ara contagis, però aquest no és l’únic maldecap de la granja Crismiou: “Amb el confinament, sense poder sortir, les gallines perden el seu comportament habitual, estan estressades i ponen molt menys”, explica Bech.
Menys producció
La ramadera calcula que en aquests moments la producció d’ous ha baixat un 30% a la seva explotació a causa d’aquesta situació. Tot plegat ha coincidit amb el tancament dels restaurants, que també eren una sortida per a part de la producció. “Anem trampejant la situació, perquè ha baixat la demanda; si estiguéssim en l’escenari d’abans de la pandèmia, la disminució actual de producció també ens suposaria un altre problema”, diu la ramadera. Per superar aquest context, s’ha reforçat la venda directa i de proximitat, amb repartiments i a la mateixa granja. “No compensa les pèrdues de mercat, però ens ajuda a aguantar aquesta situació”, conclou Bech.
LA XIFRA
LA FRASE
No es transmet a la carn ni als ous
El virus de la influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP), H5N8, es va detectar en tres cigonyes (Ciconia ciconia) i una oca salvatge (Anser anser) trobades mortes al parc dels Aiguamolls al gener. La soca no afecta els humans i es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous i productes derivats. El virus és present a tot Europa i per evitar-ne la introducció a Catalunya la Generalitat va establir mesures sanitàries a tot el país per a les granges d’aviram, com ara no deixar les gallines de corral a l’exterior i protegir-les amb xarxes o coberts del contacte amb aus salvatges. Les mesures s’han prorrogat aquest febrer fins al 9 d’abril al conjunt de Catalunya i fins al 9 de maig en zones d’especial risc com l’entorn dels Aiguamolls.