terres de l'ebre
aqüicultura
Empreses de nutrició s'interessen pel clúster
Una vintena d'empreses participen en un taller de disseny d'“estratègies guanyadores”
El desenvolupament de nous productes o la recerca de nous mercats, algunes de les propostes
El clúster d'aqüicultura de Catalunya amb seu a les Terres de l'Ebre comença a caminar. Ahir va tindre lloc un taller de canvi estratègic a les instal·lacions de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita en el qual van participar una vintena d'empreses provinents d'arreu del país, moltes de les quals especialitzades en nutrició animal del sector carni. “Aquestes empreses veuen en l'aqüicultura un mercat nou amb un potencial extraordinari”, destacava el gerent de Dinamització de Clústers d'ACC1Ó del Departament d'Innovació, Joan Martí. Tecnovit de Tarragona, Andrés Pintaluba de Reus i Rubinum de Rubí són algunes de les empreses que van participar en el taller d'ahir i que estan interessades a formar part del clúster d'aqüicultura. També hi havia laboratoris com Maymo que treballen en tecnologia aplicada en processos d'engreix o de selecció d'espècies. El sector primari de les Terres de l'Ebre, està encara poc representat tot i que sí que hi va participar alguna petita empresa com Continacua d'Amposta, que cria i engreixa tenques.
“L'objectiu del taller és ajudar les empreses a trobar estratègies guanyadores dins d'aquest sector”, va puntualitzar Martí. Les estratègies de futur en què es vol treballar són: desenvolupament de nous productes (en la línia de plats preparats o alimentació funcional); valorització de residus; traçabilitat (amb garantia de qualitat de tot el procés productiu); formació directiva (es preveu fer un curs específic per a directius d'empresa); sinergies comercials i de distribució (des d'obrir una botiga virtual fins a crear una plataforma de distribució); obertura de nous mercats internacionals (l'Europa de l'est, per exemple), i que no siga un clúster tancat, sinó que mantinga relacions amb d'altres com ara el de Galícia i Andalusia, en l'àmbit estatal, o el de Noruega, en el mundial.
“Aquestes són les estratègies que plantegem però les empreses poden proposar-ne de noves”, va explicar el gerent de Dinamització de clústers, tot puntualitzant que a partir d'aquestes estratègies han de sorgir projectes concrets. “Poden ser projectes conjunts de diverses empreses o individuals, aquí no obliguem a res”, va afegir, tot destacant que no és la Generalitat qui ha de marcar el camí, sinó les empreses.