Un nou projecte per reobrir la Fortalesa de Sant Julià
El complex està tancat des de l’octubre per la pandèmia i per la mort del promotor, Ramon López
Els hereus han rescindit el contracte amb el xef Jordi Cruz, que s’ha endut l’Atempo a Barcelona
La Fortalesa de Sant Julià de Ramis està tancada des de l’octubre passat. La pandèmia i la mort del promotor, el joier Ramon López, han fet que els hereus fessin “una reflexió profunda sobre la continuïtat del projecte” i decidissin “tornar a obrir amb un nou replantejament i un nou projecte, diferent de l’actual”. De moment, la nova propietat (una societat formada pels quatre fills del promotor i el soci que tenia Ramon López) no ha volgut fer públic en què consistirà aquest canvi “per respecte a les parts implicades”, però sí que han dit que “la Fortalesa ha de seguir sent un espai de referència a Girona”.
És evident que aquesta antiga fortalesa militar del segle XIX, formada per un hotel, un restaurant i un museu amb només dos anys de vida, és molt atractiva per als inversors, entre els quals es parla que hi ha el grup d’hotels Majestic de Barcelona.
De moment, el que sí que se sap és que el restaurant Atempo, que formava part del complex i que el desembre passat va rebre una estrella Michelin, ha marxat de Sant Julià de Ramis. I ho ha fet perquè, segons va explicar ahir Cristina Jiménez, directora del grup d’hotels i restaurants ABaC, del qual forma part l’Atempo, “quan es va morir el promotor –poc més d’un mes abans de rebre l’estrella Michelin–, els seus fills van decidir que no volien seguir amb el projecte”. “Nosaltres vam proposar als nous propietaris portar-ho tot nosaltres, però ells no hi estaven interessats”, va dir Jiménez. I com que la marca Atempo és marca registrada “i no volíem perdre el projecte, i sobretot després de rebre una estrella, vam decidir traslladar-lo a Barcelona”, explica. El nou restaurant de Barcelona “conserva l’essència del treball de sala” que tant d’èxit va tenir a l’establiment que el grup tenia a Sant Julià de Ramis.
El complex es va inaugurar el juliol del 2018, després de vuit anys d’obres i una inversió d’uns 14 milions d’euros. Impulsat per D’Or Joiers, un negoci familiar amb més de 60 anys d’història, disposa d’un hotel de cinc estrelles i 15 habitacions i dos restaurants, un dels quals, l’Atempo, tutelat pel conegut xef Jordi Cruz i dirigit per Iñaki Aldrey. En aquest espai també hi havia el DOR Museum, dirigit per Gemma López (filla del promotor), que és un gran pol de cultura, joieria i art contemporani on, a més de joies i objectes d’orfebreria, també hi havia exposades joies dissenyades per Elsa Peretti (joiera de Tiffany), que també va morir aquest mes de març passat. El complex es completava amb una cúpula per a la celebració d’esdeveniments corporatius i socials, sales d’exposicions permanents i altres de temporals. El pintor Quim Hereu també hi té, de moment, un espai.