Economia

La DO Empordà espera una collita de gran qualitat

Les poques pluges registrades han minvat el creixement del gra i tindrà una producció semblant o una mica inferior a l’habitual

La verema ha començat amb les varietats primerenques

El temps dels pròxims dies, clau per a la maduració del raïm

Els cellers de la DO Empordà han ini­ciat la verema, que tindrà una pro­ducció al vol­tant de la mit­jana –uns 8,6 mili­ons de qui­los– “o una mica infe­rior a l’habi­tual”. Els ceps estan car­re­gats d’un gran nom­bre de raïms, però les poques plu­ges regis­tra­des han min­vat el seu crei­xe­ment i el gra és més petit de l’habi­tual. Això sí, aquest any s’espera una collita de gran qua­li­tat.

La verema ha començat aquests dar­rers dies amb les vari­e­tats més pri­me­ren­ques, com ara el mos­cat de gra petit i alguna vari­e­tat blanca i negra per a l’ela­bo­ració de vins escu­mo­sos. El gruix de la pro­ducció –gar­nat­xes i cari­nye­nes– es collirà entre la set­mana vinent i el setem­bre. Es pre­veu que la cam­pa­nya s’acabi a prin­ci­pis d’octu­bre.

Manca de pre­ci­pi­ta­ci­ons

El pre­si­dent de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor de la DO Empordà, Toni Roig, va expli­car ahir, en el decurs de la pre­sen­tació de la cam­pa­nya als mit­jans de comu­ni­cació, que després d’una tar­dor plu­josa la manca de pre­ci­pi­ta­ci­ons ha estat una cons­tant tant a l’hivern com a la pri­ma­vera. Aquesta situ­ació s’ha agreu­jat encara més durant l’estiu, amb un dels nivells de pre­ci­pi­ta­ci­ons més bai­xos de la dar­rera dècada. L’afec­tació ha estat desi­gual en funció de les zones. De fet, les plu­ges regis­tra­des a prin­ci­pis d’agost al Baix Empordà van aju­dar a mini­mit­zar l’estrès hídric que han patit les vinyes al llarg de l’estiu i han con­tribuït a millo­rar el crei­xe­ment dels raïms en aquesta zona. Les vinyes que dis­po­sen de reg, que són mínimes, també han pogut mini­mit­zar els efec­tes de la sequera.

Avui dia, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit està molt sa. A diferència de l’any pas­sat, la cam­pa­nya s’ha carac­te­rit­zat per la manca de pro­ble­mes sani­ta­ris a les vinyes. Les tem­pe­ra­tu­res mode­ra­des durant el dia i les bai­xes tem­pe­ra­tu­res a les nits de les últi­mes set­ma­nes són ide­als per a la bona madu­resa del fruit, amb òptims nivells de gra­du­ació i aci­desa. Aquest fet per­met ser molt opti­mista res­pecte a les bones apti­tuds enològiques del raïm i s’espera una collita de gran qua­li­tat. “Serà un vi de gran qua­li­tat perquè els raïms que es cullin aquesta verema seran molt con­cen­trats”, va dir Roig. El resul­tat final, però, dependrà de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques de les set­ma­nes vinents, que mar­ca­ran l’evo­lució de la madu­ració del raïm i deter­mi­na­ran el volum final de la verema del 2021.

A la pre­sen­tació d’ahir també hi va assis­tir un dels pro­duc­tors, Simó Casa­no­vas, gerent de la coo­pe­ra­tiva Empordàlia, que va voler pre­ci­sar també que des del maig “no ha plo­gut” i això ha fet que la madu­ració de les vinyes no hagi estat sufi­ci­ent per desen­vo­lu­par els raïms amb un cali­bre nor­mal.

LES XIFRES

268
viticultors
de les comarques gironines formen part actualment de la Denominació d’Origen Empordà.
1.766
hectàrees
és la superfície de vinya inscrita en la DO Empordà, que està formada per un total de 51 cellers.

Els senglars fan avançar la verema

L’acció dels senglars és un dels principals maldecaps dels productors empordanesos. Alguns viticultors s’han vist obligats a avançar la verema per evitar quedar-se sense collita a causa de les destrosses que provoquen aquests animals també a les vinyes. “Hi ha productors que han vist perillar tota la collita després de les incursions d’aquests animals a les vinyes”, va explicar Roig. El celler Empordàlia n’és un exemple. El gerent, Simó Casanovas, va explicar que ells han optat per collir abans els raïms que tenen plantats a la zona de l’Albera i Llers perquè els senglars haurien destrossat “la meitat” de la producció.

És per això que cada any hi ha més productors que instal·len sistemes per evitar l’entrada del senglar a les seves terres, però aquesta mesura representa una inversió important que molts viticultors no poden afrontar. Però és que instal·lant aquests sistemes elèctrics, segons Roig, no s’acaba de solucionar el problema perquè “els senglars marxen d’un camp per instal·lar-se al del costat”.

Roig va afirmar que aquest és un problema que cada any “va a més” pel creixement descontrolat de la població de senglars. Per això ha demanat a les administracions que s’impliquin en la resolució d’aquest problema, conjuntament amb els viticultors i els caçadors de la zona. També va avançar que aquest problema es podria repetir aviat amb els cabirols, una espècie d’animals que està creixent exponencialment en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia