Economia

Tot Europa protesta

Amb més o menys virulència, gran part d’Europa viu mobi­lit­za­ci­ons sem­blants a les que durant cinc dies han sac­se­jat Espa­nya. Itàlia és el país on els pro­fes­si­o­nals que patei­xen l’impa­ra­ble enca­ri­ment dels car­bu­rants van fer-se sen­tir abans. Al mes de desem­bre, els trans­por­tis­tes van fer vaga durant tres dies i el país se’n va res­sen­tir moltíssim. La gent va embo­gir per omplir la nevera i el dipòsit del cotxe. En dos dies, en algu­nes esta­ci­ons ja no que­dava car­bu­rant.
Arri­bat aquest punt, els sin­di­cats i el govern es van asseure a par­lar i es van posar d’acord. Va cal­dre una set­mana per tor­nar a omplir les pres­tat­ge­ries dels super­mer­cats i els dipòsits de les ben­zi­ne­res.

Alerta a la Jon­quera
La pro­testa que a hores d’ara espanta més és la dels trans­por­tis­tes fran­ce­sos. Fins ara, el movi­ment de pro­testa con­tra l’ascens del preu dels car­bu­rants ha tin­gut un abast reduït, ja que ha con­sis­tit en les ano­me­na­des ope­ra­ci­ons car­gol.

Aques­tes acci­ons han alen­tit el trànsit a les prin­ci­pals vies del país sense arri­bar a blo­que­jar-lo ni a impe­dir la dis­tri­bució. Però la mode­ració dels cami­o­ners fran­ce­sos es podria veure alte­rada a par­tir d’aquest dilluns, quan el sec­tor dels trans­ports ha con­vo­cat una gran jor­nada de mobi­lit­zació. La Gene­ra­li­tat ha mun­tat un dis­po­si­tiu per aju­dar a cir­cu­lar els cami­ons que que­din atra­pats a la Jon­quera, si és que els trans­por­tis­tes fran­ce­sos deci­dei­xen blo­que­jar el pas fron­te­rer.

A la Gran Bre­ta­nya, diver­sos sin­di­cats del sec­tor públic eren fins ara els únics que pro­tes­ta­ven per l’enca­ri­ment dels ali­ments i el car­bu­rant. Els con­duc­tors de la Shell van començar una vaga diven­dres pas­sat de qua­tres dies, el temps neces­sari perquè faci efecte a tot el país. El govern de Gor­don Brown demana entesa entre les parts en con­flicte, però no rebaixa els impos­tos dels car­bu­rants ni ha pres mesu­res espe­ci­als. La vaga de la Shell és de 600 trans­por­tis­tes que pro­ve­ei­xen les ben­zi­ne­res arreu de Gran Bre­ta­nya. El govern va dema­nar als ciu­ta­dans que només com­prin el car­bu­rant neces­sari per evi­tar el pànic i el desa­bas­ta­ment.

A Por­tu­gal, els cami­o­ners van ence­tar la vaga dilluns i dime­cres ja hi havia una pro­posta del govern accep­tada per la patro­nal. L’endemà els trans­por­tis­tes van acor­dar des­con­vo­car la mobi­lit­zació. Se’ls han con­ce­dit diver­ses boni­fi­ca­ci­ons en les càrre­gues fis­cals del sec­tor, des­comp­tes noc­turns en els peat­ges, aju­des per reno­var les flo­tes i una adap­tació de les seves tari­fes als preus del com­bus­ti­ble. Com a la resta d’Europa, però, els pro­fes­si­o­nals no han acon­se­guir el que recla­ma­ven: rebai­xes direc­tes del preu del gasoil i equi­pa­ració amb les tari­fes d’Espa­nya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.