Economia

ECONOMIA

El Banc d’Anglaterra admet que el Brexit contribueix a accelerar la inflació

El governador del banc central, Andrew Bailey, afirma que la sortida de la UE ha fet que els salaris siguin un 2,6% inferiors i que els aliments s’hagin encarit al voltant d’un 6%

L’IPC del Regne Unit es va situar a l’octubre a l’11,1%, el nivell més alt en 41 anys

Bailey diu que l’agressiva retallada d’impostos de Liz Truss ha danyat la “reputació internacional” del país

Swati Dhingra, membre del Comitè de Política Monetària del Banc d’Anglaterra, ha admès aquest dimecres que el Brexit ha contribuit a incrementar els preus i rebaixar els salaris al Regne Unit, a més d’haver frenat els fluxos comercials postpandèmia respecte altres economies avançades.

“És innegable que estem veient un alentiment del comerç molt més gran al Regne Unit, comparat amb la resta del món”, ha afirmat Dhingra davant el comitè del Tresor de la Cambra dels Comuns, davant del qual ha comparegut al costat del governador del banc central, Andrew Bailey.

Per a l’economista, la sortida de la UE ha fet que els salaris reals se situïn un 2,6% per sota del que podrien haver estat, mentre que ha encarit al voltant d’un 6% els aliments al país.

L’índex de preus al consum (IPC) del Regne Unit es va situar a l’octubre a l’11,1%, davant del 10,1 % al setembre, el nivell més alt en 41 anys, ha informat aquest dimecres l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS).

Bailey ha recalcat que el banc manté la seva anàlisi que el Brexit pot tenir un impacte al voltant del 3% a l’economia britànica.

“Com a funcionari públic sóc neutral pel que fa al Brexit en si mateix, però no sóc neutral per dir que aquests són els efectes econòmics més probables”, ha afirmat.

El governador del banc emissor ha subratllat així mateix la “dramàtica diferència” entre l’evolució del PIB britànic després de la pandèmia de coronavirus respecte d’altres països avançats.

La mida de l’economia del Regne Unit s’ha reduït en 0,7% respecte a finals del 2019, mentre que la de la zona de l’euro és un 2,1% més gran i la nord-americana un 4,2% més gran, ha afirmat Bailey.

“Hi ha molts factors que contribueixen” a aquesta evolució, ha dit el governador, un dels quals la caiguda del nombre de treballadors actius després de la pandèmia.

“El Regne Unit és l’únic país de l’OCDE on es registra aquest xoc al mercat laboral”, ha afirmat.

Bailey ha indicat així mateix que el Regne Unit ha danyat la seva “reputació internacional” a causa de l’agressiva retallada d’impostos que l’exprimera ministra Liz Truss es va veure obligada a retirar després de provocar una tempesta als mercats financers.

“Costarà més reconstruir aquesta reputació que corregir la corba del cost del deute”, ha assegurat el governador del Banc d’Anglaterra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia