Economia

economia

Ferrovial aconsegueix traslladar la seu tot i les pressions

Els accionistes retreuen al govern espanyol les seves “ingerències”

Enmig de crítiques per les pres­si­ons rebu­des per part del govern espa­nyol per no mar­xar de Madrid, els acci­o­nis­tes de Fer­ro­vial han apro­vat el tras­llat de la seva seu a Holanda. En una junta històrica i en una decisió que ha por­tat –i por­tarà molta més– cua, el pre­si­dent de la cons­truc­tora, Rafael del Pino, ha defen­sat la seva pro­posta asse­gu­rant que no busca obte­nir bene­fi­cis fis­cals sinó impul­sar la pro­jecció inter­na­ci­o­nal de la com­pa­nyia. Com explica Efe, el titu­lar del 20,4% de les acci­ons de l’empresa ha asse­gu­rat que “Fer­ro­vial no se’n va d’Espa­nya” perquè man­tindrà “l’acti­vi­tat, els llocs de tre­ball, els pro­jec­tes, el pla d’inver­si­ons i la cotit­zació a les bor­ses espa­nyo­les” però ha dei­xat clar que el mer­cat nord-ame­ricà és ara pri­o­ri­tari i ha asse­gu­rat que per com­plir amb el seu objec­tiu de debu­tar al mer­cat nord-ame­ricà, la millor manera és tenir la seu i les acci­ons a la borsa d’Holanda, una via que ja han fet ser­vir altres com­pa­nyies euro­pees. Des d’Espa­nya, ha asse­gu­rat, aquest procés “no es fàcil ni imme­diat”.

“Més del 90% dels nos­tres inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals són enti­tats inter­na­ci­o­nals i el 75% del valor de la com­pa­nyia prové d’actius d’Amèrica del Nord, és per això que el con­sell d’admi­nis­tració vol pro­po­sar la fusió amb la seva filial a Holanda”, ha expo­sat als acci­o­nis­tes.“El 40% de les ven­des han estat a Estats Units i Canadà, el 24% a Polònia i el 15% a Espa­nya”, ha afe­git com a jus­ti­fi­cació el con­se­ller dele­gat de Fer­ro­vial, Igna­cio Madri­de­jos.

El govern espa­nyol, que no ha ama­gat que no està d’acord amb els plans de Fer­ro­vial, fa dies que recorda públi­ca­ment que és pos­si­ble que una com­pa­nyia cotitzi als EUA man­te­nint la seu a l’Estat. De fet, en el torn de parau­les, diver­sos acci­o­nis­tes han retret a l’exe­cu­tiu les seves “ingerències”. És el cas del secre­tari gene­ral de la Fede­ració Mun­dial d’inver­sors, el belga Jean-Pierre Pae­linck, que ha acu­sat Madrid de “vio­lar el dret de pro­pi­e­tat” dels acci­o­nis­tes de Fer­ro­vial. En la mateixa línia, el pre­si­dent de l’asso­ci­ació eslo­vena Vzmd, Krist­jan Ver­bic ha recor­dat que entre els prin­ci­pis fona­men­tals de la Unió Euro­pea hi ha la lli­ber­tat d’esta­bli­ment i que qui té poder de decisió en les com­pa­nyies pri­va­des i cotit­za­des son els acci­o­nis­tes. Podem, en canvi, ha exi­git avui al govern espa­nyol que sigui “més con­tun­dent” amb Fer­ro­vial perquè “se’n va a un altre país per evi­tar pagar impos­tos” i hau­ria de retor­nar fins a l’“últim euro” públic rebut. “Això és riure’s a la cara dels espa­nyols, que amb els seus diners van donar aju­des a una empresa com aquesta durant la pandèmia, i ara en temps de bonança se’n va”, ha lamen­tat la minis­tra de Drets Soci­als, Ione Belarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.