Economia

La crisi econòmica comença a frenar l'arribada d'immigrants a Catalunya

Societat

La crisi econòmica es comença a notar en la immigració i per primera vegada en els últims anys han baixat a Catalunya tant el nombre d'expedients de regulació tramitats com el de permisos de treball concedits, especialment davant el descens d'ofertes d'ocupació en la construcció.

Així ho ha posat de relleu el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, que ha explicat que durant el primer semestre d'aquest any a Catalunya s'han resolt gairebé 200.000 sol·licituds de regulació (van ser 500.000 durant tot l'any 2007), mentre que entre gener i juny s'han atorgat 15.498 permisos de treball en origen, en contra dels 34.169 de tot passat any.

Especialment significatiu ha estat, segons Rangel, el descens de sol·licituds d'ocupació en el sector de la construcció, un dels més afectats per la crisi econòmica, de forma que ha deixat de ser la primera oferta de mà d'obra per als immigrants i ha estat substituïda pel sector serveis.

Rangel ha advertit que aquestes dades únicament mostren tendències, ja que encara és aviat per fer una anàlisi qualitativa a fons, si bé ha remarcat que l'actual situació econòmica comença a fer efecte en l'arribada d'immigrants.

Durant el primer semestre d'aquest any a Catalunya s'han resolt 197.380 expedients de regulació d'immigrants, fet que suposa una disminució de gairebé 50.000 en contra del mateix període de l'any passat, que va acabar amb unes 500.000 sol·licituds resoltes.

Respecte a les autoritzacions de treball inicial en origen, s'han tramitat 32.862 expedients, dels quals 15.498 s'han saldat positivament (van ser 34.169 durant tot l'any passat).

A més, Rangel ha advertit que dels 15.498 immigrants als quals s'han concedit el permisos de treball, 8.244 encara continuen al seu país, fent tràmits al consolat.
En canvi, sí que ha augmentat de forma considerable el nombre d'expedients excepcionals i d'arrelament tramitats i concedits, en els casos en els quals els ajuntaments acrediten l'arrelament de l'immigrant o que se'ls concedeix el permís per circumstàncies excepcionals com la violència de gènere o el perill per a la pròpia seguretat o la de la família si es torna al país d'origen. En concret, en el primer semestre d'aquest any s'han tramitat 10.671 expedients d'aquest tipus, dels quals quasi el 70% (7.604) s'han tramitat favorablement.

De la seva banda, les xifres dels casos de reagrupament familiar es mantenen estables, al tramitar-se 20.577 expedients, dels quals 16.467 han estat aprovats. D'ells, això no obstant, 12.928 encara continuen al seu país fent tràmits i segons Rangel potser no tots acaben traslladant-se a l'Estat espanyol.

A més, en aquest bloc de reagrupament familiar també s'inclouen altres quasi 7.000 casos de naixements a Catalunya de nadons de pares immigrants o de nens els pares dels quals aconsegueixen l'estatus de resident.

Així mateix, un any més el major gruix dels expedients tramitats (prop del 40%) es refereix a les renovacions de l'autorització de treball, que s'ha de fer en el primer, tercer i cinquè any de residència.

Dels 80.336 casos analitzats en el primer semestre, el 85% (67.635) han estat autoritzats, mentre que 12.701 han estat denegats.

Un any més, la comunitat marroquina és la que aporta més nous ciutadans a Catalunya, seguida per la de Colòmbia i la de l'Equador. En quart lloc se situa la xinesa, mentre que a Barcelona també és destacable la presència de ciutadans procedents del Perú, a Tarragona de l'Argentina, a Girona de Gàmbia i de l'Índia i a Lleida del Senegal i Ucraïna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.