Economia

La llet, gairebé a preu de gasolina

La inflació va créixer el 2007 un 4,3%, una dècima més que a l’Estat

Els aliments del cistell de mercat van consumar una escalada històrica el 2007. Els enemics dels pressupostos familiars són productes bàsics com la llet i el pa, que a Catalunya es van encarir un 31% i un 11,8% respectivament, i, juntament amb l’alça del petroli, són els responsables d’empènyer la inflació fins al 4,3%, una dècima més que a l’Estat.

El govern central s’exculpa del repunt inflacionista esgrimint que les causes són “exògenes”: les males collites de cereals (agreujades pel creixement de la demanda de la Xina i l’Índia) i un barril de petroli que ronda el sostre dels 100 dòlars.

Si bé l’encariment del cru és igual per a tothom a nivell internacional, Espanya és una excepció en el desorbitat augment dels preus del pa i la llet. En el cas de la llet –i derivats com ara la mantega, el formatge i el iogurt– hi ha un problema d’oferta, ja que existeix una quota de Brussel·les que limita la producció a 6,1 milions de tones, quan la demanda és de 9 tones.

Després d’una escalada del 31% (un 12% només durant el mes d’octubre), un litre de llet costa entre 0,99 i 1,06 euros, mentre que un litre de gasolina sense plom de 95 octans ronda els 1,20 euros a les benzineres catalanes. Des de la seva refundació la tardor de l’any passat, la Comissió Nacional de la Competència (CNC) està investigant si la pujada dels preus obeeix a un pacte il·legal de la indústria alimentària. El secretari d’Estat d’Economia, David Vegara, es va remetre ahir a l’expedient obert a la CNC, òrgan totalment independent ara del ministeri, per evitar valorar-ho.
A més de la llet, l’encariment del cistell de mercat es complementa amb la carn d’oví (11,2%), els ous (10,6%), els llegums (7,9%) i els cereals i derivats, com ara pastes i farines (6,7%). Alhora l’encariment dels carburants pel preu del cru apuja el transport un 6,5%.

Objectiu oblidat
Ni el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ni Vegara van ocultar que la inflació del 2007 és una mala dada. Tot i que va obviar la desviació de més de dos punts respecte a la previsió del 2%, Solbes va garantir que l’augment de l’IPC del 4,2% a l’Estat és el “sostre” i que ja es va tocar el 2006 i entre maig i juny del 2001. El pronòstic de Solbes és que l’IPC es mantindrà igual fins a la primavera i que el 2008 no hi haurà més augments.

La previsió és acabar el 2008 per sota del 3%. “Sempre que el preu del petroli no augmenti fins a 125 dòlars...”, va alertar un Vegara escaldat per l’alça del cru en l’últim trimestre, des de 70 dòlars a més de 90. Solbes també va culpar les famílies per una inflació que “és conseqüència, en part, de l’excés de consum energètic que té Espanya per unitat de producte”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.