Economia

El preu dels cereals pujarà almenys fins a l'any 2015

Els preus dels cereals es mantindran a l’alça fins al 2015 i amb alts i baixos entre els anys 2009-2010, però sempre pujant fins a estabilitzar-se d’aquí a set anys. Aquesta és la previsió que ahir va fer a Mercolleida el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena. Aquesta revalorització dels cereals, dins el panorama mundial d’increment dels preus de les primeres matèries, tindrà una forta repercussió en el cistell d'anar a comprar i Llena va insistir un cop més que és inevitable repercutir aquest increment de costos generat pels cereals en el preu final consumidor.

Els productes carnis i derivats dels cereals, com la pasta o la cervesa, no ho han repercutit en el preu final i ho acabaran fent, segons el conseller, mentre que la llet, els ous o el pollastre sí que ja han traspassat al consumidor l’augment de costos de producció.

Joaquim Llena va descartar que l’especulació i els biocombustibles fossin els grans culpables dels preus dels cereals i ho va atribuir a “l’occidentalització” de països emergents com la Xina, l’Índia i el Sud-est asiàtic, així com al creixement de la població d’Europa. Aquests indrets han adquirit hàbits alimentaris occidentals, que tenen en molts casos els cereals com a primera matèria.

Menys oferta de porcí
Llena va afegir que “es passa d’una agricultura subvencionada i excedentària a una agricultura de l’alimentació necessària, segura i, sobretot, estratègica”. El conseller, per tant, va animar a concentrar l’oferta i repercutir costos en el consumidor. En el cas del porcí, també va proposar reduir la cabana catalana entre un 10% i un 15% per estabilitzar preus als mercats i sortir de la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials