Economia

Cereals, més cars

Consum

La contínua i forta demanda mundial de cereals mantindrà la pressió "ascendent" sobre els preus d'aquests aliments perquè tot i que s'espera per a aquest 2008 un important augment de la producció, les reserves són cada vegada més ajustades en relació amb l'increment del consum.
Només cal veure que els preus internacionals del blat van ser un 83% més elevats el gener passat respecte al mateix mes del 2007, segons les dades de què disposa l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).

Aquest organisme internacional va donar a conèixer ahir a Roma el seu últim informe, Perspectives de collites i situació alimentària, en què deixa ben clar que una gran part dels cereals continuen "marcant rècords històrics" pel que fa als seus preus de venda i que "alguns d'ells seguiran apujant-se".

Gran comercialització
L'informe de la FAO determina que tot i el nivell elevat dels preus, es preveu que el comerç total mundial de cereals assolirà nivells màxims, en gran part pel sobtat augment de la demanda de cereals secundaris (és a dir, tots menys el blat i l'arròs) especialment usats per a pinsos a la UE.

La previsió d'augment general de la producció té raó de ser per l'expansió de les plantacions de l'hivern i el bon temps dels principals països productors a Europa i els Estats Units.

En concret, a la UE es preveu que hi haurà una bona collita aquest any, sobretot de blat, ja que s'espera que el cultiu creixi un 5% fins als 26 milions d'hectàrees. De tota manera, també es detecta un canvi en els cultius, ja que es deixa de banda el blat per la plantació de cereals davant la perspectiva que donin un rendiment millor.

La FAO concreta que per a aquest any s'espera que la collita sigui més bona en països com França, Alemanya i el Regne Unit, en què el 2007 es van patir climatologies adverses. També s'esperen millors rendiments en la collita de cereals a Hongria, Romania i Bulgària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona