Economia

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

Els pagesos de la Catalunya Central temien un nova temporada del cereal totalment perduda, però les últimes pluges ho han evitat. Tot i això, ho ha fet a mitges perquè la pluja ha arribat tard i ha estat insuficient. A més, els cultius s’han vist afectats per les altes temperatures de principis d’abril i les glaçades tardanes. Per tot plegat, calculen que, de mitjana, colliran la meitat “d’un any normal”. “Els camps es veuen verds, però és un maquillatge. Un cop dins, veus que el cereal ha quedat petit”, explica a l’ACN Josep Guitart, coordinador d’Unió de Pagesos al Bages. El seu homòleg a l’Anoia, Joan Vidal, avisa que, amb aquesta, ja s’arrosseguen tres anys de collita dolenta. “És un tema preocupant i ens hi anem adaptant”, afegeix.

Marc Burillo és pagès a Gaià, al Bages. Té una finca de 80 hectàrees i aquest any ha plantat ordi, blat i civada. A diferència de l’any passat, enguany sí que recol·lectarà, però calcula que collirà entre el 60 i el 70%. “Si no hagués sigut per aquestes pluges, hauria tornat a ser un any dolent i hauria estat difícil tirar endavant. Qualsevol empresa de la indústria que fes els nostres números, ja faria anys que hauria tancat”, lamenta.

Les últimes pluges han evitat que la campanya d’aquest any torni a ser “un desastre”. Tot i això, de mitjana, els pagesos calculen que perdran la meitat de la producció en ordi i blat. Pel que fa als farratges, els pagesos creuen que la campanya serà més bona. La colza també s’ha vist afectada per la manca de pluges a l’hivern i Vidal explica que la planta ha quedat “curta de talla i moltes flors s’han cremat”.

L’afectació no és general a la Catalunya Central, ja que hi ha comarques on ha plogut més que d’altres. En aquest sentit, les comarques més afectades són el Bages, especialment la zona oest, el nord de l’Anoia i el sud del Berguedà i Solsonès.

Pel coordinador d’Unió de Pagesos a l’Anoia, els escenaris extrems seran cada cop més freqüents. Davant d’això, “el que hem de fer és adaptar-nos, amb més sembra directa, reduint costos i ajustant marges de despesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar