Economia

economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

L’organisme que agrupa sindicats i patronals situa la pobresa infantil en el 32,5% i diu que un nou finançament és “imprescindible”

L’habi­tatge és el “prin­ci­pal pro­blema social” de Cata­lu­nya. Així ho estima el Con­sell de Tre­ball, Econòmic i Social de Cata­lu­nya (CTESC)que demana pren­dre “mesu­res ima­gi­na­ti­ves” per millo­rar la situ­ació actual mar­cada per un desa­just entre la renda de les famílies i el preu dels haib­tat­ges. En aquest sen­tit, el CTESC cons­tat que la renda mit­jana dis­po­ni­ble per llar ha cres­cut un 4,5% men­tre que el preu dels con­trac­tes nous s’ha enfi­lat un 7,1%. A més, el per­cen­tatge de població que viu en llars que dedi­quen més del 40% dels ingres­sos al cost de l’habi­tatge és del 9,6% en la població gene­ral i puja fins al 37,2% en el cas de la població en risc de pobresa. En la dar­rera memòria publi­cada i pre­sen­tada avui, l’orga­nisme, que agrupa sin­di­cats i patro­nals mos­tra “pre­o­cu­pació” per la con­tracció del mer­cat immo­bi­li­ari.

L’ens també ha adver­tit que tot i que la taxa de risc de pobresa dis­mi­nu­eix lleu­ge­ra­ment (24,4%) es troba en el 32,5% en el cas d’infants i ado­les­cents. “Això és la Cata­lu­nya real, estem par­lant d’un de cada tres nens i ado­les­cents”, ha lamen­tat el pre­si­dent de l’ens, Toni Mora. Davant d’aquesta situ­ació, el CTESC demana esta­blir mesu­res de suport real­ment efec­ti­ves des­ti­na­des a les llars vul­ne­ra­bles en les quals hi viuen nens.

A més, el CTESC ha aler­tat que una revisió del model de finançament autonòmic pen­dent des del 2009 és “impres­cin­di­ble” perquè “ha mos­trat la seva insu­ficiència”.

El CTESC, que aprova les seves reco­ma­na­ci­ons per una­ni­mi­tat en un orga­nisme inte­grat per CCOO, UGT, Foment del Tre­ball i Pimec, afirma que la insu­ficiència de recur­sos no finan­cers acu­mu­lada i la difi­cul­tat per acce­dir als mer­cats “ha modi­fi­cat, de forma subs­tan­cial, l’estruc­tura de la car­tera del deute de la Gene­ra­li­tat”.

El pre­si­dent de l’ens, Toni Mora, ha des­ta­cat que l’esce­nari actual de nego­ci­a­ci­ons per la inves­ti­dura entre ERC, PSC i Junts és “un moment d’opor­tu­ni­tat” per millo­rar el finançament autonòmic. “Cata­lu­nya neces­sita una millora del finançament i estem en un moment d’opor­tu­ni­tats perquè això pugui tenir un camí dife­rent”, ha insis­tit Mora.

L’orga­nisme també ha dema­nat que la Gene­ra­li­tat pugui ges­ti­o­nar l’Ingrés Mínim Vital i ha apun­tat que aquesta pres­tació ha avançat a Cata­lu­nya en un any, ja que a gener del 2024 hi havia 51.063 pres­ta­ci­ons acti­ves, un 40% més que l’exer­cici ante­rior.

Segons ha deta­llat davant del secre­tari de Tre­ball, Enric Vinaixa, la soci­e­tat cata­lana es troba “enve­llida, amb una població adulta estan­cada i una població infan­til decrei­xent”. “Si no fos per la immi­gració estaríem en una situ­ació molt com­pli­cada a Cata­lu­nya”, ha dit Mora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.