Contra xifrada
Jordi Garriga Riu
CO2 desacoblat del PIB
El creixement econòmic d’un país pot tenir un revers negatiu a efectes d’emissió de CO2. Sol passar que quan el PIB s’enfila, també s’escampen més tones de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. No va ser el cas del 2022, en què, segons dades oficials, el creixement de l’economia catalana, en un 6,7%, les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) van ser de 40,40 milions de tones Mt), és a dir, un 0,2% (88.000 tones) menys que l’any anterior, segons les dades publicades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Val a dir que, en el mateix període, les emissions de GEH es van incrementar un 2% interanual. En opinió dels experts d’Acció Climàtica, aquesta reducció de Catalunya posaria de manifest que hi ha hagut un desacoblament entre les emissions i el creixement econòmic, cosa que ja es va posar de manifest l’any 2021, en què es van registrar 40,49 milions d’Mt de GEH, com el 2020, l’any de la pandèmia. Per sectors, la reducció d’emissions va ser especialment destacable en el sector industrial, que aplega tant les emissions per cremar combustibles fòssils com les pròpies dels seus processos productius, que va veure minvar les emissions un 10,2%, equivalent a 1,26 milions de tones de CO2 equivalents menys. En canvi, el sector energètic, que engloba la producció d’electricitat i el refinatge de petroli, va incrementar les emissions un 24,4%, un augment d’1,04 Mt CO2 equivalent. Cal fer avinent, en aquest capítol, que l’augment ha estat causat per la minva de l’aportació de les renovables al mix energètic, en un any de menys pluja i vent, el que vol dir menys producció hidroelèctrica, en un 21%, i eòlica, un 7% de descens respecte del 2021. En contribuir menys aquestes fonts energètiques, ha calgut recórrer als cicles combinats, que han contribuït al creixement de les emissions en més d’un milió de tones de CO2.
També ho va fer el sector del transport, però en menor mesura (0,65 milions, un 5,2% de pujada anual). La resta de sectors (residencial, serveis, agricultura i ramaderia i residus) van reduir-les, amb un descens global de 88.000 tones de CO2 eq.
Les emissions de les instal·lacions regulades per la directiva europea de comerç de drets d’emissió han registrat una reducció del 0,13%, amb 12,82 milions de tones CO2 equivalent. Pel que fa als sectors difusos, no regulats per la directiva, cal remarcar que també han caigut respecte del 2021, un 0,7%, o 0,2 milions de tones de CO2 equivalents menys. També van ser més eficients en aquest aspecte el sector residencial, que es va beneficiar d’un any càlid que no va necessitar tantes hores de calefacció, i comercial institucional, amb una reducció del 5,4%, 0,2 milions de tones de CO2 equivalents estalviades.