Economia

La UE obligarà a informar sobre l'origen de l'oli

Comprar l’oli d’oliva a cegues, sense saber-ne del cert la procedència, serà impossible el juliol que ve. Les ampolles hauran d’especificar obligatòriament a la seva etiqueta, i no voluntàriament com fins ara, quin és el país d’origen de l’oli verge o verge extra i si està barrejat o no amb productes de diferents procedències. Així ho ha acordat un comitè d’experts dels Vint-i-set, que també proposa als productors que informin de les característiques organolèptiques de l’oli, amb el sabor, l’olor i les olives utilitzades, tot i que això no serà obligatori.

La Comissió Europea vol que aquest reglament comenci a aplicar-se l’1 de juliol de l’any que ve, després d’haver-ne informat l’Organització Mundial del Comerç, que té dos mesos per presentar al·legacions. Com ara ja es fa amb la mel, per exemple, si l’oli d’oliva verge o verge extra no prové d’un sol país, l’etiqueta haurà d’especificar si es tracta d’una barreja d’olis de la UE o de fora de la UE o si és una combinació en què hi ha, alhora, olis comunitaris i no comunitaris.

Crítiques d’Asaja
L’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) adverteix que el reglament és un “greu cop” per a l’Estat espanyol, el productor més gran del món, perquè permetrà la comercialització de barreges d’oli d’oliva amb altres tipus d’oli. “És una clara reculada en la política de qualitat de la UE, ja que les barreges dificultaran el control dels percentatges de cadascun dels olis”, critica l’organització.

Malgrat tot, fonts del govern espanyol defensen que no han vetat l’aprovació de la proposta perquè és “prou flexible” per no perjudicar els interessos dels productors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.