Economia

Economia

Tortosa congelarà impostos i taxes l’any vinent

La proposta d’ordenances fiscal anirà al ple del proper 21 d’octubre

Inclou la reducció de la taxa d’escombraries un 10% on s’apliqui el porta a porta

L’Ajuntament de Tortosa congelarà els impostos i taxes municipals el pròxim 2025 després d’haver constatat una “millora de l’escenari econòmic” durant els últims mesos. Segons l’alcalde, Jordi Jordan, “l’actualització dels tributs realitzada fa un any ha permès equilibrar les finances municipals i això sumat a les mesures de contenció de la despesa impulsades, és a dir, fer que tothom pagui allò que li pertoca i la previsió de reducció de la despesa energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents equipaments, permeten la congelació dels impostos de cara a l’any que ve”.

La proposta d’ordenances fiscals se sotmetrà a la votació del ple el proper 21 d’octubre. Incorpora, a més, una bonificació del 10% del rebut de les escombraries als domicilis que comenci a fer la recollida selectiva porta a porta. El consistori posarà en marxa una prova pilot d’aquest nou sistema a partir durant aquest mes de novembre i al llarg d’un any a l’EMD de Campredó.

“L’any passat vam tenir una situació molt complicada: l’increment de costos bancaris, de l’energia i de personal. L’escenari econòmic ha millorat i la inflació també. Els preus de l’energia s’estabilitzin i amb la instal·lació de plaques solars reduirem el cost per a l’Ajuntament. Hi ha la previsió que els tipus d’interès baixin . Això ens permet la congelació i incorporar bonificacions”, ha explicat Jordan en la presentació del projecte d’ordenances fiscals per a l’any vinent.

Tot i que no ha concretat amb xifres aquest escenari, ha recordat que a l’hora de preparar els pressupostos, que estaven prorrogats des de 2022, van haver de comptar amb un increment dels interessos de 200.000 a 1 milió d’euros i que, arran de la reformar laboral, els costos de personal es van disparar un milió d’euro més. També l’actualització del romanent que s’arrossegava des del temps de la pandèmia de la covid 19. “No va ser fàcil ni de grat per al govern municipal, al contrari”, ha apuntat l’alcalde, en referència a la pujada anunciada per aquest 2024.

Per últim, la taxa d’escombraries incorpora un últim canvi. Fa referència a la superfície mínima per la qual locals i magatzems sense activitat comercial i industrial pagaven la taxa. Fins aquests moments, els més grans de 40 metres quadrats havien d’abonar 378 euros anuals. L’ordenança elevarà aquest límit als 70 metres quadrats, superfície fins la qual els propietaris hauran de pagar 138,8 euros aquest 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia