Economia

Les exportacions gironines superen els 5.500 milions des de l’inici d’any

Les exportacions gironines han atenuat el seu creixement a l’agost, però tot i així tanquen el mes a l’alça. Segons recull l’ACN, després que al juliol remuntessin fins a un 11%, ara aquest augment és tan sols de l’1,4%. A tancar la balança en positiu hi ha contribuït, sobretot, el sector agroalimentari, encara que el clúster carni –un dels principals motors de l’economia a l’exterior– hagi fet menys vendes a l’estranger. De la mateixa manera, la indústria química, que al juliol va arribar a impulsar-se fins a un 52%, ara acaba l’agost amb un descens del 3,5%. Sigui com sigui, però, en l’acumulat de l’any els registres d’aquest 2024 continuen essent positius i les empreses de la demarcació ja han superat els 5.500 milions d’euros en exportacions.

Les empreses gironines tanquen l’agost a l’alça en vendes a l’estranger. Però això sí, el creixement s’atenua. Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant aquest mes les firmes de la demarcació han exportat productes per valor de 589,7 milions d’euros.

Traslladat en percentatges, això suposa un increment de l’1,4% en comparació amb el mateix període de l’any passat. Però això sí, dista molt d’aquell que es va registrar al juliol (quan les exportacions van créixer fins a dos dígits i van acabar el mes amb una alça de l’11,2%).

El sector agroalimentari, de fet, és el que ha contribuït a fer que aquest agost les vendes de les empreses a l’estranger continuïn registrant números positius. Perquè les firmes que s’hi agrupen han exportat per valor de 300,2 milions (cosa que suposa un increment del 3% en comparació amb el mateix mes del 2023). A més, el pes de l’agroalimentari dins el global és innegable, perquè representa el 50% de tot allò que la demarcació envia cap a l’estranger.

Ara bé, si es passa la lupa per subsectors, també és cert que el clúster carni –un dels principals motors– ha exportat menys. Dels 171,9 milions d’euros que va facturar a fora l’agost del 2023, ara es passa als 170,77.

A l’altre costat de la moneda s’hi situen, però, les empreses de preparats alimentaris (de 27,9 a 36,5 milions), les de brioixeria (de 10,9 a 11,5), les de llet i derivats làctics (de 6,3 a 10) o les de cacau (de 2,8 a 3,3), per posar-ne alguns exemples.

Les químiques baixen un 3,5%

Tot i que al juliol les químiques van créixer fins a un 52% en exportacions, aquest agost la situació es capgira. Perquè han tancat el mes fent un 3,5% menys de vendes a l’estranger (amb un global de 82,4 milions d’euros). I aquí, si s’analitza el detall, la situació que es donava a l’agroalimentari es capgira.

Perquè si en aquell cas les càrnies, que encapçalen les vendes, han tancat el mes a la baixa, en el cas de les químiques, la indústria que les capitaneja -la farmacèutica- ha venut més en comparació amb l’agost del 2023 (passant dels 33 als 35,36 milions d’euros). Això sí, aquest augment no ha estat suficient per pal·liar els descensos de la resta de subsectors (com les matèries plàstiques o els productes químics orgànics).

Per últim, el tercer sector que encapçala el rànquing exportador, el dels fabricants de maquinària, també acaba l’agost amb un descens d’exportacions (passant dels 39,94 als 36 milions).

Més a Itàlia, Alemanya i la Xina

Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Però aquest agost, les seves vendes hi han anat a la baixa. Des de la demarcació, s’han fet exportacions per valor de 123,32 milions d’euros cap al país gal (l’any passat, van ser-ne 125,72 milions d’euros).

Creixen, això sí, les vendes de productes gironins cap als altres països que segueixen França en el rànquing. En concret, a Itàlia (de 40,71 milions a 50,88), a Alemanya (de 40 a 41,12) o també a la Xina (de 27,38 a 31,69 milions d’euros). Caldrà veure, això sí, quina política d’aranzels adopta el gegant asiàtic després que Europa n’hagi imposat per als seus cotxes elèctrics.

Per darrere d’aquests, aquest agost, el llistat de països on les empreses gironines han exportat més el completen Portugal (30,78 milions d’euros), el Regne Unit (25,72 milions d’euros), Polònia (22,88 milions d’euros) i els Estats Units (16,03 milions d’euros).

Més de 5.500 milions

Tot i haver-se refredat el creixement exportador durant l’agost, la bona tònica que es va registrar en mesos anteriors fa que, en l’acumulat de l’any, les exportacions gironines continuïn a l’alça.

Segons recull l’informe del Ministeri, durant els primers vuit mesos han crescut un 3,5%, superant ja els 5.500 milions. En concret, s’han situat en 5.564 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.