Els ministres d'Economia de la UE debaten a Niça com fer front a la crisi
Economia
Els ministres d'Economia dels Vint-i-set debatran avui en una reunió informal a Niça com fer front a la crisi provocada per les turbulències financeres i l'augment del preu del petroli i dels aliments, després de constatar que està tenint un impacte sobre l'economia de la UE i de l'eurozona molt més gran del que s'esperava fa un any.
La Comissió Europea ha retallat les previsions de creixement per a l'eurozona i per al conjunt de la UE, tot i que ha descartat, de moment, una recessió en cap de les dues àrees. L'eurozona creixerà un 1,3% del producte interior brut (0,4 punts menys del que es preveia a la primavera), i la UE, un 1,4% (0,6 punts menys).
L'executiu comunitari creu que tres grans economies de la zona euro sí que experimentaran una recessió aquest any. Es tracta de l'Estat espanyol (amb un creixement negatiu d'un -0,1% del PIB entre el juliol i el setembre i d'un -0,3% entre l'octubre i el desembre, i d'un 1,4% per al conjunt de l'any), la Gran Bretanya i Alemanya. Tot i això, Berlín es recuperarà ràpidament en l'últim trimestre de l'any gràcies a la seva competitivitat.
"Amb aquestes previsions reconeixem que les turbulències financeres i els impactes externs han provocat en les economies europees una desacceleració més brusca que el que s'esperava", ha admès el comissari d'Assumptes Econòmics, Joaquín Almunia, en presentar les dades.
El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha deixat clar que, malgrat l'estancament i la contracció en alguns països, no té intenció de moment de rebaixar els tipus d'interès, situats al 4,25%.
En una compareixença davant de la comissió d'Assumptes Econòmics de l'Eurocambra dimecres passat, Trichet va dir que persisteixen els "riscos a l'alça" per a la inflació i que l'autoritat monetària manté la seva determinació de fer el necessari per ancorar les expectatives d'inflació. Brussel·les pronostica que la inflació se situarà aquest any en un 3,6%, gairebé el doble de l'objectiu del BCE.