Mor un cavall durant la cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona
L’incident indigna les entitats animalistes i obliga a modificar el recorregut i a suspendre la benedicció d’animals
Un cavall ha mort sobtadament aquest dissabte quan desfilava en la cavalcada del bicentenari d’Els Tres Tombs a Barcelona, cosa que ha obligat a canviar una part de l’itinerari de la marxa i a suspendre la benedicció dels animals. El succés ha provocat les queixes d’entitats animalistes que demanen a les administracions que acabin amb el patiment dels animals i no descarten accions legals. El fet ha passat a les 11.45 hores al carrer Parlament, cantonada amb el de Comte Borrell, a la capital catalana, on un cavall de 8 anys i de nom Sant ha caigut i ha acabat morint.
Com a conseqüència d’això, s’ha modificat part de l’itinerari de la cavalcada perquè passés pel carrer Manso des d’aquell moment, i ha portat a suspendre algunes activitats previstes, com la benedicció dels animals. La gran cavalcada, amb més de 70 carruatges, 200 cavalls i 600 traginers, havia sortit a dos quarts d’onze del matí de l’avinguda de Reina Maria Cristina, a Montjuïc, per desfilar pels carrers de Barcelona i commemorar el bicentenari d’Els Tres Tombs i la XXVIII Trobada Nacional.
Els veterinaris has confirmat la seva mort i la Generalitat s’ha fet càrrec del cas com a organisme competent, segons ha explicat l’Ajuntament. En un comunicat emès pel consistori, s’indica que “l’Ajuntament de Barcelona lamenta profundament la perduda d’un animal” en la celebració d’aquest dissabte, “especialment en una commemoració tan assenyalada”. “Esperem i estem convençuts que s’aclariran les causes d’aquest incident”, indica l’ajuntament, que avança que dilluns vinent, “els tècnics municipals contactaran amb el departament de Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat per posar-se a la seva disposició i col·laborar en tot el que faci falta per aclarir els fets i les causes de l’incident d’avui”.
Queixa dels animalistes
Després de la mort de l’animal, el partit animalista PACMA ha emès un altre comunicat en el que anuncia que estudiarà accions legals “per aclarir les circumstàncies d’aquesta mort i depurar responsabilitats”. El PACMA insta les autoritats a prohibir la participació d’animals en aquest tipus d’esdeveniments, “promovent alternatives que respectin la vida i la integritat”, suggereix. Per a la formació l’ocorregut confirma “un patró de negligència i falta de consideració sistemàtica cap a la sensibilitat d’aquests animals”.
“Durant aquestes festivitats, que impliquen la participació de nombrosos cavalls i altres animals utilitzats per a tir (en aquesta ocasió, concretament, uns 200) són sotmesos a llargues jornades, sorolls intensos i condicions estressants que poden resultar fatals”., afegeix el PACMA
La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), per la seva banda, ha assegurat en un missatge llançat a les xarxes socials que l’animal ha sofert un infart “possiblement per l’estrès que suposa” la festa d’Els Tres Tombs i ha demanat a les administracions que “d’una vegada per sempre regulin” aquestes cavalcades “i acabin amb aquest sofriment”.
Després de la mort del cavall, una desena d’activistes en favor dels animals s’ha concentrat “en contra del maltractament animal” davant les dependències de la Guàrdia Urbana a Montjuïc.