Acord dels ministres d'Agricultura europeus per repartir les ajudes a l'agricultura
Agricultura
Els 27 ministres europeus d'Agricultura i Pesca han arribat finalment a un acord. Després de 18 hores de negociacions i una nit en blanc, els ministres reunits a Brussel·les han pactat una retallada del 10% de les ajudes directes al sector.
Ha costat un any de negociacions acordar aquesta reforma, que passarà del sistema de pagaments únics a agricultors i ramaders a les subvencions lligades a la producció, a unes subvencions que aniran destinades únicament a l'hectàrea de conreu o a l'agricultor. Aquesta reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) també preveu fixar el calendari per a l'eliminació de les quotes de producció lletera.
Els interessos de cada país han dificultat les converses que han servit per repartir els gairebé 56.000 milions d'euros de pressupost. D'entre les mesures consensuades, en destaquen l'acord de reduir les ajudes directes als agricultors i el d'augmentar progressivament les quotes làcties segons l'evolució del mercat.
Concretament, la rebaixa de les ajudes directes que s'ha pactat finalment ha estat del 10% el 2012. A la pràctica, això es tradueix en una retallada d'un 5% més que la que hi ha ara, ja que en aquests moments s'aplica aquesta reducció al 5% dels suports per als productors que perceben primes de més de 5.000 euros. La retallada s'aplicarà de manera progressiva, de manera que serà del 2% el 2009, amb un increment de l'1% els tres anys següents, fins al 2013.
Preocupació espanyola
Aquesta qüestió preocupava especialment Espanya, que havia insistit que fos inferior a la proposada per Brussel·les. Concretament, el ministeri d'Agricultura espanyol pretenia una ampliació de la rebaixa del 4%, de manera que quedés fixada en el 9%. A l'Estat espanyol, aquest acord afectarà un 23% dels agricultors, perquè el 77% restant reben quantitats per sota dels 5.000 euros.
Pel que fa a les quotes lleteres, l'acord confirma que s'hi posarà fi el 2015. S'ha pactat un augment anual de l'1% durant els pròxims cinc anys, de manera que la liberalització suposi un "aterratge suau" per als productors de llet. Aquest sistema, però, es revisarà el 2010 i el 2012 per avaluar l'impacte que hagi tingut en el mercat.
També hi ha novetats respecte al tabac. A partir del 2010, quan acaba l'actual sistema d'ajudes, hi haurà la possibilitat d'una prima addicional per a les explotacions "petites i amb dificultats". No es tracta, però, de diners nous, sinó procedents dels fons de desenvolupament rural.
Ajuda al productor, no al producte
Una altra mesura és convertir el màxim possible de les ajudes en l'anomenat "pagament únic", és a dir, una ajuda per explotació o superfície que no obliga el productor a produir un volum determinat ni a declarar-lo.
Aquest pagament serà vigent per a la majoria de les ajudes i s'aplicarà a partir del gener del 2010 per als cultiuscom ara el blat dur o l'oli d'oliva. Tot i això, la UE ha acordat permetre un termini transitori perquè els països puguin mantenir un vincle amb la producció i endarrerir el canvi de les ajudes al boví, l'arròs i la fruita seca.