Economia

economia

La carxofa del Prat es revalora per la caiguda de producció a d’altres zones

Els camps del Baix Llobregat esquiven el gel però l’aigua acumulada per la DANA alenteix part de la segona brotada

La temporada de carxofa comença al novembre i s’allarga fins al març

Un dels productes estrella de l’hivern, la carxofa, encara la segona brotada de la temporada, que s’allarga fins al març, amb previsions desiguals. A Catalunya hi ha diverses zones de producció, la del Prat encara la segona meitat de gener amb bones perspectives, degut a la climatologia, de moment. Al sud, en canvi, les glaçades els han fet perdre pistonada. Els agricultors saben que mai es pot dir blat fins que el tens al sac i ben lligat. De fet al Prat, els productors de carxofa temien que les últimes glaçades esgarressin la collita just quan la temporada agafa embranzida. Finalment, però, prop del riu Llobregat el fred es va quedar al llindar de convertir la rosada en gel. On la glaçada sí que va malmetre part les carxofes va ser a camps del sud de Catalunya, així com al País Valencià i Múrcia. És per això que els pagesos del Baix Llobregat confien en un augment de preus del seu producte, “que no hauria d’estar per sota dels tres euros”, sosté el secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat, Xavi Oliva en declaracions a l’ACN. Tot i evitar el gel, alguns camps del Prat estan trigant a fer la segona brotada a causa de l’excés d’aigua que va caure durant la DANA de principis de novembre.

El sector està posant la directa a partir del mes de gener per encarar febrer i març amb el màxim producte possible i és aquí on la metorologia té a veure en el rendiment. Des de la Cooperativa Agrícola del Prat ressalten que el seu producte “té una demanda especial” perquè és un dels aliments estrella que es conrea a poca distància de Barcelona, “una situació a la qual ara se suma una falta d’oferta d’altres territoris, de manera que el mercat hauria de ser coherent i ara hauria de pagar-se la carxofa del Prat a un preu més elevat”. Si bé aquesta setmana les temperatures han remuntat i a trenc d’alba registren entre cinc i set graus positius, Oliva admet que el fred acumulat ha alentit la producció en comparació a la primera quinzena de gener, “perquè les plantes s’han aturat”. “Però el més important és que la gelada no ha fet mal”, subratlla, mentre de fons els treballadors estan collint les carxofes que més els feien patir fa set dies. Respecte a la primera meitat del mes, el ritme de la collita ha baixat aproximadament un 50%, “un volum que ja sol ser habitual la segona quinzena de gener”.

On els productors pratencs més estan notant aquest alentiment és en les varietats que acostumen a fer dos brots per temporada. Després d’una primera collita “a bon ritme” al novembre i desembre, ara els pagesos constaten que la segona brotada “està costant una mica i està apareixent de forma molt desigual”. Oliva ho atribueix a la “gran quantitat d’aigua” que va caure els primers dies de novembre a causa del pas de la gota freda, que va arrasar el Baix Llobregat en poques hores. Tot i que inicialment va semblar que no els havia fet mal, “el temps que es va trigar a desaiguar ha fet que les arrels hagin quedat saturades, amb poc oxigen”.

El comportament final que acabin tenint aquestes plantes de doble brotada serà clau perquè els productors puguin complir les expectatives amb què havien començat aquesta campanya, per a la qual preveien collir “entre 12 i 14 tones per hectàrea”. “Ara no tenim tan clar que hi arribem”, admet Oliva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia