Economia

ECONOMIA

Rehabilitar amb subvencions europees Next Generation

Ens tro­bem immer­sos en una autèntica revo­lució, la de la tran­sició energètica. Europa es troba en un con­text de gran dependència energètica amb un 80% del gas impor­tat de l’exte­rior. S’ha evi­den­ciat la vul­ne­ra­bi­li­tat d’aquest model i la neces­si­tat urgent de reduir el con­sum energètic.

Tant el canvi climàtic com aquesta dependència energètica ha obli­gat a la Unió Euro­pea ha posar en marxa l’Agenda 2030-2050, amb l’objec­tiu de reduir pro­gres­si­va­ment el con­sum de gas i pro­moure un model més sos­te­ni­ble i efi­ci­ent basat en fonts d’ener­gia reno­va­bles i de pro­xi­mi­tat.

Després de la pandèmia de la COVID-19 el 2020, Europa va impul­sar els fons Next Gene­ra­tion com a part d’un pla de recu­pe­ració econòmica en diver­sos sec­tors. En l’àmbit de la cons­trucció i la reha­bi­li­tació tenen dos objec­tius prin­ci­pals: reduir la demanda energètica dels edi­fi­cis i fomen­tar la tran­sició cap a ener­gies reno­va­bles.

Amb l’apa­rició d’aquests fons i la neces­si­tat de ges­ti­o­nar-ne tant la tra­mi­tació com els dife­rents actors impli­cats, va sor­gir la figura de l’Agent Reha­bi­li­ta­dor, regu­lada al Real Decreto 853/2021, del 5 d’octu­bre.

Agent Reha­bi­li­ta­dor

La pla­ta­forma Agen­tre­ha­bi­li­ta­dor.cat compta amb la col·labo­ració de des­pat­xos d’arqui­tec­tura, admi­nis­tra­dors de fin­ques, cons­truc­to­res i enti­tats bancàries, tots ells espe­ci­a­lit­zats en reha­bi­li­tació energètica amb fons euro­peus, ofe­rint un ser­vei inte­gral “clau en mà” i cobrint totes les neces­si­tats rela­ci­o­na­des amb la reha­bi­li­tació i la gestió dels ajuts públics. Pro­por­ci­o­nen un inter­lo­cu­tor únic que acom­pa­nya i asses­sora la comu­ni­tat de pro­pi­e­ta­ris durant tot el procés, encar­re­gant-se de cada fase del pro­jecte.

Defen­sen un model de reha­bi­li­tació energètica i sos­te­ni­ble, cer­cant la màxima sub­venció i la mínima inversió. A més, pro­po­sen un pla de finançament adap­tat, en què la part no sub­ven­ci­o­nada es cobreix gràcies a l’estalvi energètic gene­rat, amb quo­tes men­su­als assu­mi­bles per a la comu­ni­tat.

Cri­te­ris de sub­venció i mesu­res per a la reha­bi­li­tació energètica

Aques­tes aju­des es basen en un cri­teri sen­zill: com més estalvi energètic, més sub­venció dis­po­ni­ble, per això s’han esta­blert tres trams segons el per­cen­tatge d’estalvi asso­lit, de manera que amb una reducció del 30% es pot optar a una sub­venció del 40%, si l’estalvi supera el 45% la sub­venció s’incre­menta fins al 65% i si l’estalvi acon­se­guit és supe­rior al 60% la sub­venció pot arri­bar fins al 80% del pres­su­post total, amb uns topalls per habi­tatge en cada tram.

Es pot reduir la demanda energètica d’un edi­fici aïllant façanes amb un sis­tema SATE o amb una façana ven­ti­lada, aïllant la coberta, subs­ti­tuint fines­tres per d’altres mes efi­ci­ents, ins­tal·lant panells solars, aerotèrmia, etc.

Per deter­mi­nar el per­cen­tatge de reducció de con­sum energètic que es pot asso­lir i les mesu­res necessàries per acon­se­guir-lo, es impres­cin­di­ble ela­bo­rar un pro­jecte energètic de l’edi­fici, també sub­ven­ci­o­nat mit­jançant el pro­grama 5, que informi sobre l’estat energètic actual de l’edi­fici, les pro­pos­tes de millora per opti­mit­zar l’eficiència, els trams de sub­venció que es poden asso­lir, un estudi econòmic deta­llat i una pro­posta de finançament via­ble i adap­tada a les neces­si­tats de cada Comu­ni­tat. “L’objec­tiu de l’Agen­tRe­ha­bi­li­ta­dor.cat és, que sigui l’estalvi energètic gene­rat qui pagui la reha­bi­li­tació al llarg dels anys.”

Els fons euro­peus Next Gene­ra­tion són una opor­tu­ni­tat històrica per a la reha­bi­li­tació energètica d’edi­fi­cis a escala mas­siva en tot el ter­ri­tori. Aquests ajuts per­me­ten finançar fins al 80% de la tota­li­tat del cost de les obres, fet que hau­ria de supo­sar un incen­tiu molt atrac­tiu per a totes les Comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris. No obs­tant això, el gran incon­ve­ni­ent no és econòmic, sinó admi­nis­tra­tiu i social: la com­ple­xi­tat dels tràmits, la len­ti­tud en la reso­lució de les sol·lici­tuds i la des­con­fiança de la població en l’Admi­nis­tració estan fent que mol­tes Comu­ni­tats deci­dei­xin no apro­fi­tar-los.

Agen­tre­ha­bi­li­ta­dor.cat acon­se­gueix tirar enda­vant els encàrrecs rebuts i con­ti­nua fent rea­li­tat, pro­jec­tes de reha­bi­li­tació. L’experiència demos­tra que hi ha interès i neces­si­tat de millo­rar l’eficiència dels edi­fi­cis per part de la població, però també que sense una admi­nis­tració més àgil i efi­ci­ent, aquesta opor­tu­ni­tat pot aca­bar des­a­pro­fi­tada.

Agen­tre­ha­bi­li­ta­dor.cat ha ges­ti­o­nat 94 sol·lici­tuds del Pro­grama 5, amb 37 ja apro­va­des i la resta en fase de reso­lució. En el cas del Pro­grama 3, ha ges­ti­o­nat 32 sol·lici­tuds, 13 de les quals han estat apro­va­des i la resta con­ti­nuen pen­dents.

Des­ta­cats en reha­bi­li­tació energètica

Una de les empre­ses que col·labora amb la pla­ta­forma és EOS­ZE­NIT energy, amb un model de reha­bi­li­tació inte­gral per edi­fi­cis supe­ri­ors a 40 habi­tat­ges i que con­sis­teix a actuar con­jun­ta­ment tant en l’envo­lu­pant, aïlla­ments de façanes i coberta, com amb l’ener­gia, imple­men­tant un sis­tema comu­ni­tari tant d’ACS com de cli­ma­tit­zació mit­jançant pla­ques solars i aerotèrmia. Aquest enfo­ca­ment per­met acon­se­guir una reducció de la demanda d’ener­gia primària no reno­va­ble supe­rior al 60% i, per tant, asso­lir l’escala màxima de sub­venció del 80% del pres­su­post. És adju­di­catària de grans obres de reha­bi­li­tació com són les Comu­ni­tats de Cent­llars a Girona i la Comu­ni­tat de pro­pi­e­ta­ris Cap Sa Sal a Begur i que es troba fina­lit­zant la Comu­ni­tat El Pati a la ciu­tat de Tàrrega (Lleida) de 54 habi­tat­ges.

Un altre exem­ple és ZENIT Reha­bi­li­ta­ci­ons, espe­ci­a­lit­zada prin­ci­pal­ment en la reha­bi­li­tació de l’envo­lu­pant dels edi­fi­cis. Actu­al­ment, es troba en fase d’exe­cució d’obra en diver­ses comu­ni­tats, com Cas­tell del Jon­car i Bahía a Roses i Nos­tra Senyora de Lour­des a Figue­res, així com en múlti­ples pro­jec­tes adju­di­cats a Bar­ce­lona, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Bada­lona, Premià de Mar, Gra­no­llers, Santa Coloma de Cer­velló, Hos­tal­ric, Tor­dera, Arbúcies i Man­resa. A més, compta amb obres de gran volum a Girona i Salt, on ben aviat es podran veure les bas­ti­des mun­ta­des.

També és adju­di­catària del pro­grama 1 de Bar­ris, amb la reha­bi­li­tació de 20 edi­fi­cis a Palamós, dels quals ja s’han ini­ciat els pri­mers pro­jec­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.