El petroli s'ensorra però la butxaca del consumidor no nota la baixada
Crisi econòmica
Els pronòstics de recessió en diversos països europeus fets públics els últims dies i el temor que els Estats Units ja estiguin en creixement negatiu, després que ahir se sabés que la producció industrial al país va patir al setembre la pitjor caiguda en 34 anys, van ensorrar ahir els mercats financers i energètics, amb grans caigudes de les borses a Europa i del preu internacional del cru.
El preu del petroli de referència a Europa, el Brent, va baixar ahir fins als 65,45 dòlars el barril, i es va situar en mínims dels últims 17 mesos. Aquesta caiguda, de més del 55% des dels màxims històrics assolits al juliol i d’un 28% en un sol mes, amb prou feines s’ha reflectit a les estacions de servei. I és que el consumidor pagava ahir el gasoil a 1,115 euros el litre i la gasolina a 1,105 de mitjana a Catalunya –no es poden comparar amb les dades oficials d’Espanya per la presència del cèntim sanitari en les gasolineres del Principat–. Això suposa caigudes de només el 5,7% en el gasoil i del 7,3% en la gasolina.
Segons va assegurar a l’AVUI el president de la Federació Catalana d’Estacions de Servei, Manuel Amado, la diferència és inexplicable: “Ni nosaltres entenem que no baixi”. Amado va admetre que “mai arriba a repercutir-se totalment” l’evolució del cru en els combustible i va voler exculpar les gasolineres, passant la patata calenta a les petrolieres.
Les petrolieres responen
L’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífers (AOP) assegura que “els carburants reflecteixen fidelment l’evolució dels costos d’aprovisionament en la composició de preus”. En un document elaborat per defensar-se de les acusacions, l’AOP explica que cal distingir entre el mercat del petroli i el dels carburants perquè són diferents i hi ha altres factors que influeixen en el preu que el consumidor paga a l’estació de servei: la cotització del gasoil i la gasolina en el mercat majorista del Mediterrani i del nord d’Europa, l’oferta i la demanda, el cost de producció i refinament i la cotització de l’euro respecte al dòlar, moneda de referència en el mercat internacional.
Aquest mercat internacional va patir ahir un nou sotrac quan es va conèixer que els Estats Units van incrementar les seves reserves de petroli en 5,6 milions de barrils la setmana passada fins als 308,2 milions, dada que va acabar d’ensorrar el preu de l’or negre.