Economia

Els empresaris del metall diuen prou

Economia

Els empre­sa­ris també es mobi­lit­zen. Els del metall van reu­nir-se ahir al Palau de Con­gres­sos de Cata­lu­nya per dir prou a la mala situ­ació que viuen, amb la seva via­bi­li­tat en perill. Per això, van fir­mar un decàleg de mesu­res a curt ter­mini per sal­var el sec­tor que entre­ga­ran a les admi­nis­tra­ci­ons.

Un miler de per­so­nes van assis­tir a l’acte orga­nit­zat per la Unió Metal·lúrgica de Cata­lu­nya (UMC) i al qual es van adhe­rir 54 patro­nals del metall de tot el ter­ri­tori. El sec­tor va comp­tar amb el suport de la patro­nal cata­lana Foment del Tre­ball i l’espa­nyola CEOE, que van fer seves les rei­vin­di­ca­ci­ons dels empre­sa­ris metal·lúrgics.

El pre­si­dent de la UMC, Antoni Mar­sal, va obrir l’acte recor­dant “la importància estratègica del metall” pel seu pes en l’eco­no­mia cata­lana: 20.000 empre­ses, 300.000 tre­ba­lla­dors i el 25% del PIB. Tot i aquesta importància, el sec­tor denun­cia que “les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res estan aca­bant d’esca­nyar” les seves empre­ses i que les admi­nis­tra­ci­ons no han donat res­posta als seus pro­ble­mes. Com a mos­tra, l’enquesta que ha fet la UMC entre 1.146 empre­ses: dues de cada tres pre­ve­uen una evo­lució nega­tiva o molt nega­tiva del seu negoci el 2009. Només un 4% pre­ve­uen una evo­lució posi­tiva i la resta espe­ren un estan­ca­ment. Res­pecte dels prin­ci­pals pro­ble­mes de les empre­ses, el 86,9% coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar la cai­guda de la demanda, men­tre que un 46,2% ha asse­nya­lat també la falta de fle­xi­bi­li­tat labo­ral.

Urgència
Antoni Mar­sal va expli­car que el sec­tor “neces­sita ajuda de manera urgent”, sobre­tot en qua­tre àmbits: esti­mu­lar el mer­cat de con­sum i el d’inversió; injec­tar liqui­di­tat a les empre­ses; dotar les empre­ses de les eines adi­ents per adap­tar les seves estruc­tu­res als cicles dels mer­cats, i impul­sar la seva com­pe­ti­ti­vi­tat a mig i llarg ter­mini.

“Per tal de res­pon­dre a aquests objec­tius, recla­mem deu mesu­res urgents de res­cat”, va expli­car. Entre aques­tes, garan­tir el finançament de les empre­ses i que rebin avals públics. En aquest sen­tit, el pre­si­dent de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, va dir que “si els bancs tenen difi­cul­tats per donar liqui­di­tat, el govern ha de bai­xar a l’arena i aga­far el toro per les banyes”. El patró dels patrons va asse­gu­rar que “el 16% de les empre­ses no ha rebut el finançament que neces­sita. Això vol dir que entre 300.000 i 500.000 tre­ba­lla­dors ani­ran a l’atur en els pròxims mesos [a l’Estat] si no s’arre­gla la situ­ació”.

Pel que fa a la fis­ca­li­tat, les peti­ci­ons ana­ven en la línia de la reducció d’impos­tos al con­sum i l’ajor­na­ment tem­po­ral dels paga­ments d’impos­tos. “S’han de rebai­xar les quo­tes de la Segu­re­tat Social perquè pena­lit­zen la cre­ació d’ocu­pació”, va dir Díaz Ferrán.

El punt més espinós i que ha obert la polèmica amb els sin­di­cats és el que fa referència als tre­ba­lla­dors: la demanda de més fle­xi­bi­li­tat labo­ral o, com va dir el pre­si­dent de Foment, Joan Rosell, “faci­li­tar l’entrada i la sor­tida de tre­ba­lla­dors”. Díaz Ferrán va anar més enllà i va asse­gu­rar que la manca de fle­xi­bi­li­tat labo­ral posa en perill la sor­tida de la crisi.

Amb tot, el sec­tor va voler aca­bar amb un mis­satge d’ànim i opti­misme. “Al final del túnel hi ha d’haver llum. Per sor­tir ens hem de moure, però el pro­blema és que encara no hem tro­bat la pedra filo­so­fal”, va expres­sar Rosell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.